pályázat

2019.02.07. 07:00

Új felfedezőket vár a digitális világ

A negyedik ipari forradalom megköveteli, hogy a termelés a számítógépes tudás, az automatizáció révén váljon még hatékonyabbá. Ennek a célkitűzésnek a megvalósítását szolgálja a Digitális szakadék csökkentése elnevezést viselő tervezet.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

A részletekről tegnap délelőtt hangzott el tájékoztató Bonyhádon, az ipari parkban, a Schäfer-Oesterle Kft. tárgyalótermében. Azért éppen itt, mert a cég ugyancsak partnernek bizonyult a célok megvalósításában, így a már házon belül útjára induló képzésben is. Frei István ügyvezető igazgató köszöntőjében elmondta: a kezdeményezés újabb állomásaként a kft. csoportvezetői olyan informatikai oktatást kapnak, mely a vállalat szempontjából nagyon fontos a jövőre nézve. – A műszaki fejlesztések egyre inkább arra terelnek bennünket, hogy a nyilvántartás, adatrögzítés digitális úton történjen – jelentette ki az igazgató. – A fejlődésre jó lehetőség az a pályázat, melyet a Szekszárdi Szakképzési Centrummal közösen valósíthatunk meg.

Potápi Árpád János bevezetésként arra hívta fel a figyelmet, hogy a tájékoztatót öt évvel ezelőtt másutt kellett volna megtartani, miután az ipari csarnokok – köztük a Schäfer-Oesterle Kft. üzeme is – Bonyhád ezen részén az elmúlt fél évtizedben nőttek ki a földből. Az államtitkár elmondta, hogy a folyamat a következő egy-másfél évben is folytatódik, a munkához már rendelkezésre állnak a szükséges pályázati pénzek.

– A gazdasági térképek azt ábrázolják, hogy a megye leggyorsabban fejlődő kisrégiója éppen az a terület, ahol most vagyunk – mutatott rá Potápi Árpád János. – Remélem, hogy a Digitális szakadék csökkentése elnevezésű pályázat és a most induló projekt ugyancsak hozzá fog járulni a gazdaság további töretlen fejlődéséhez. Ebből nemcsak a Schäfer-Oesterle Kft., hanem a helyi önkormányzat és a közvetlen környezetben található, valamennyi önkormányzat is profitálhat.

A kiemelt projekt lebonyolításában a Szekszárdi Szakképzési Centrum, mint engedéllyel rendelkező megvalósító is részt cett. Szőkéné Pintér Emília felnőttképzési előadó közölte, hogy eddig a megye hat városában összesen hatvannégy képzés valósult meg és hétszázhatvannyolc személy kapott tanúsítványt.

Frei István cégvezető (balra) és Potápi Árpád János államtitkár, a térség országgyűlési képviselője ismertették a programot
Fotó: Makovics Kornél

Számítógép, tablet, okostelefon

A kormány az EU támogatásával 22,9 milliárd forintra emelte a legalább 260 000 fő digitális készségeinek fejlesztését célzó, Digitális szakadék csökkentése című kiemelt projekt keretösszegét. A támogatások kedvezményezettjei azok a magánszemélyek, akik a projektben az Első lépések a digitális világba és/vagy az Önállóan használom az informatikai eszközömet című képzésekre jelentkeznek.

A képzés biztos felhasználói alapokat ad, elvégzésekor követelmény a záró számonkérés sikeres teljesítése. A megszerzett tudás segíti a számítógépen, tableten vagy okostelefonon történő kapcsolattartást, ügyintézést, a tudásgyarapítást, azaz javíthatja az életminőséget, és növeli a munkába történő elhelyezkedés esélyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában