véradás

2019.02.11. 17:30

Malacuk lett a vért adó Posta testvéreknek

Farsangi fánkokkal, néhány tálca harapnivalóval várták a véradókat Szekszárdon, a farsang jegyében. Jöttek is sorban, de az igazi – egy véradóban mindenképpen szokatlan – látványosságot egy kismalac okozta, melyet az előzőleg kisorsolt Posta testvérek nyertek el.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Posta Péter, Zoltán, Endre, Gergő és Bence voltak a szerencsések – a családot hárman, Péter, Endre és Gergő képviselték. Posta Endre elmondta, évek óta rendszeresen adnak vért, először akkor, amikor édesapjuk megbetegedett és szükség volt rá, majd ezt követően úgynevezett visszajárók lettek. Mind az öt testvérnek különleges, A RH negatív a vére. Ha szükség van rájuk, akkor soron kívül is mennek vért adni.

Örültek a malacnak, mivel panel lakásban laknak, így a kis állat felnevelése szóba sem jöhetett. Pénteken, amikor mindnyájan együtt lesznek, remek vacsorát készítenek belőle. A Posta testvérek sem jöttek üres kézzel, a saját boraikból hoztak ajándékba két palackkal, a malacért cserébe.

Reibling Péter a faddi székhelyű Duna-Hyb Kft. egyik tulajdonosa hozta magával a közel harminc kilós malacot. A családi vállalkozásban működtetett cégtől nem idegen az adakozás, karácsony előtt például, a faddi önkormányzattal közösen, három hízót dolgoztak fel és osztották szét a húst a rászorulók között.

Tavaly november végéig több mint kilencezer véradó ment el Szekszárdon vért adni, közülük közel kilencszáz donor először adott vért. Összesen 7500 egységnyi vért vettek a szakemberek. Magára a véradásra bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves és nem töltötte be a 60. életévét.

Alapos vizsgálat előzi meg

A véradás az adatfelvétellel kezdődik, majd az ujjbegyből vett egy csepp vérből megvizsgálják a hemoglobinszintet, és a véradásra jelentkező csak akkor nyújthatja a karját, ha a vizsgálat eredménye nem utal vérszegénységre. A véradás során 450 milliliter vért vesznek le, közel tíz perc alatt. A levett egy egységből három vérkészítmény készül: vörösvérsejt-koncentrátum, friss fagyasztott plazma és vérlemezke-készítmény. A vérmintákból vércsoport meghatározás és vírusvizsgálatok történnek. A negatív víruseredmények esetén már másnap délután felhasználhatók a vérkészítmények.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában