nevelés

2019.03.01. 07:00

A közösség segíti az empátia fejlesztését

Az empátiát, azaz a beleérző képességet lehet fejleszteni. Kialakulásában jelentős szerepe van a nevelésnek.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

Nemegyszer észlelhető, hogy a fiatal szülők az intézményes rendszertől várnak a nevelésben mindent. Holott, mint azt Sebestyén Györgyi, a szekszárdi 1. Számú Óvoda vezetője elmondta, a főszerep a családé. Hozzátette azonban, hogy az intézményben könnyebb dolguk van a pedagógusoknak olyan szempontból, hogy az otthoninál jóval több példa áll a gyermek előtt. A kicsik pedig nagyon érzékenyek ezekre a mintákra, és ezeket követik is. Akár beleérző képességről, akár másról van szó, az ok-okozati összefüggéseket az óvodába kerülő három éves még nem érti, így a nevelésben elsődleges a pedagógus példája, az, hogy ő miként viselkedik másokkal. Ha ő megértéssel, szeretettel fordul gyermek, felnőtt vagy akár egy növény, állat felé, jó eséllyel a gyerekek is így tesznek majd.

Sebestyén Györgyi azt is elmondta, hogy ha egy csoportban van egy olyan gyermek, aki eltérő fejlődési menetet mutat, befogadása nem a gyerekeknek okoz nehézséget, inkább a szülőknek. A kicsik alapvetően empatikusak, hajlanak a jóra, a sztereotípiákat a felnőttektől hallják.

Boda Zoltán, a bogyiszlói általános iskola igazgatója szerint közösségben könnyebb tanulni a beleérző képességet, és szükséges is. Ha helyzet van, akár jó, akár rossz dolog történik, azt azonnal meg kell beszélni.

Előfordult nemegyszer, hogy egy tanuló nagyobb összegű pénzt vagy játékot talált az iskolában, és azt nem eltette, hanem bevitte az igazgatóhoz. Ilyenkor iskolagyűlést tartanak, hogy mind a százötven gyerek átélje annak szomorúságát, hogy valami elveszett, és annak örömét, hogy azt a valamit megtalálták. Más, ha valaki súlyos beteg lesz azok közül, akik az intézményhez tartoznak, ezt nem iskola, hanem osztályszinten beszélik meg.

Boda Zoltán azt is elmesélte, hogy annak idején a vörös­iszap-katasztrófa után az elsők között voltak, akik az összegyűjtött félmillió forinttal megjelentek Kolontáron. Amikor pedig egy kolléganőjük férje részt vett a Bamako ralin, ruhákat, iskolaszereket küldtek ki Afrikába, cserébe csupán fényképeket kértek az átadásokról, illetve homokot a sivatagból és egy palack vizet a Földközi-tengerből. Az igazgató szerint az ilyen esetek nevelő hatása igen lényeges. Mert bár nagyon fontos a tananyag, vannak megismételhetetlen pillanatok.

A művészetek kiválóan fejlesztik

A beleérző képességet kiválóan fejlesztik a művészetek, a zene, a tánc, a legáltalánosabban pedig az irodalom. Épp ezért jó, ha van képességünk az élményszerű olvasásra. Ugyanígy nagyon fontos, hogy a gyerekeknek sok mesét olvassanak.

Nem csak azt tudják meg ezekből a történetekből, hogy a jó győzedelmeskedik, a rosszat pedig kerülni kell, de magáévá teszi azt az érzést, amit a szereplő él át. A mentális érettség pedig önmagában is fontos, de ezen túl képessé tesz az együttműködésre másokkal, és a kreatív gondolkodás alapja is. Liebhauser János, a megyei könyvtár igazgatója szerint a könyvtárosok ugyan nem pszichológusok, de például a biblioterápiával segíthetnek a lelki egészség megőrzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában