„Csak egészség legyen!”

2019.03.05. 19:10

Az egészség több, mint a betegség hiánya

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Ma már nem azt jelenti az egészség, mint néhány évtizeddel ezelőtt, derült ki a „Csak egészség legyen!” című előadáson, amelyet dr. Bali Ildikó infektológus főorvos tartott tegnap a Mentálhigiénés Műhely Önkéntes Nyugdíjas Tagozatának a Babits Mihály Kulturális Központban. Az Egészségügyi Világszervezet 1948-ban nem pusztán a betegségek vagy a fogyatékosságok hiányát, hanem a teljes testi, lelki és szociális jólét állapotát határozta meg az egészség fogalmának. 2011-ben viszont Machteld Huber kutató egészségnek azt nevezte, amikor az egyén az őt ért társadalmi, fizikai és érzelmi kihívásokhoz alkalmazkodik, és megvan az önmaga menedzselésére való képessége.

Az életkort, a nemet és a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni, de tudunk minél egészségesebben élni. A megfelelő életmód mellett a szociális és társadalmi környezet is fontos. A hogyan legyünk egészségesek kérdésre a rövid válaszok a következők: elsődleges a megelőzés, a megfelelő étrend, a mozgás, a szűrővizsgálatokon való részvétel és a védőoltások. Nem szabad elhanyagolni a már felismert betegségeket, a rehabilitációt, valamint meg kell tudni őrizni a család – társaság – lelki egyensúly harmóniáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában