erdélyi helikon

2019.03.11. 11:30

Az egykori székhelyük felújításához gyűjtenek adományokat

Az új alaptantervnek szeptembertől része lesz az Erdélyi Helikon írói közösség munkássága. Ezt Takaró Mihály irodalomtörténész jelentette be kedden a Dombóvári Székely Kör által szervezett Erdélyi Helikon esten.

Varga Szilvia

Hetven évvel ezelőtt, 1949 húshagyókeddjén telepítették ki az erdélyi magyar arisztokratákat és földbirtokosokat, kulákokat. A román vezetés nem ismert kíméletet, néhány óra alatt összeszedték és teherautókra pakolták a társadalmi elit egykori képviselőit. Nem kímélték báró Kemény Jánost sem, az erdélyi kultúra legnagyobb mecénását, aki egész vagyonát a magyar kultúra támogatására fordította. A Marosvécsi kastélyában tartotta találkozóit a Kemény János író által 1926-ban létrehozott erdélyi magyar irodalmi társaság, a helikonisták. A társaság által szerkesztett folyóirat, az Erdélyi Helikon, a két világháború közötti legjelentősebb erdélyi magyar kulturális lap volt.

A Dombóvári Székely Kör kedden Erdélyi Helikon estet szervezett az Apáczai Szakközépiskolában. A rendezvény az iskola tanulóinak színvonalas műsorával kezdődött. A rendezvényen részt vett Potárpi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és a Kemény család egyik leszármazottja, Nagy Kemény Géza is.

A továbbiakban Takaró Mihály írót, irodalomtörténészt hallgathatták meg az érdeklődők, aki igazi szenvedéllyel osztotta meg gondolatait a helikonistákról. Beszélt többek között Kós Károly, Reményik Sándor, Dsida Jenő, Áprily Lajos nagyságáról, az írói közösség és az Erdélyi Helikon folyóirat szerepéről. Takaró Mihály felhívta a figyelmet arra is, hogy 1920 után a magyarországi irodalom és a magyar irodalom már nem volt egy és ugyanaz. Hetven évig szóba sem került a magyar órákon a helikonisták neve. Örömmel jelentette be az irodalomtörténész, hogy az új alaptanterv szerint 2019 szeptemberétől a diákok olvasni fogják az Erdélyi Helikon írói közösség műveit.

Adományokból hoznák rendbe a Marosvécsi kastélyt

A Marosvécsi kastélyban a kitelepítés óta a szellemi fogyatékos otthon működött. A román állam több mint húsz év pereskedés után, igencsak romos állapotban szolgáltatta vissza, miután már nem kapott engedélyt az intézményi működésre. Az egykori tulajdonosok leírhatatlan körülményeket találtak. Az államtól semmilyen kártérítés nem érkezett, így saját költségükön és jó érzésű emberek adományaiból halad lassan a renoválás.

A Dombóvári Székely Kör tagjai – tavalyi erdélyi körutazása alkalmával – megmászták az Istenszékét és megtekintették a kastélyt is, ahol Nagy Kemény Géza kalauzolta végig az érdeklődőket. Ekkor fogalmazódott meg az egyesület vezetőiben a gondolat, hogy szeretnék támogatni a Marosvécsi kastély felújítását. A keddi rendezvény végén Horváth Józsefné, az egyesület elnöke hívta fel a résztvevők figyelmét arra, hogy hasonlóképpen más városokhoz, szeretnének örökbe fogadni egy ablakot, amelyhez adománygyűjtést kezdeményeznek. Május 31-ig várják a felajánlásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában