fórum

2019.03.04. 07:00

Gyökeres változást akar a FIROSZ

Sorra tart megyei fórumokat a FIROSZ, azaz a Fiatal Romák Országos Szövetsége. Szombaton Szekszárdon alakították meg a megyei szervezetet.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Hitelesen a cigányságért. Ez a jelszava a FIROSZ-nak, amely még a kilencvenes években alakult Budapesten, majd hosszú évekig Tiszaburán működött sikerrel. Történetével, céljaival Farkas László, a szövetség országos elnöke ismertette meg az érdeklődő Tolna megyeieket szombaton Szekszárdon. A másik vendéglátó Sárközi János József volt, akit megválasztottak a FIROSZ megyei szervezetének élére.

A szövetség célja ringbe szállni a kisebségi önkormányzati képviselői helyekért, emellett támogatni a kormánypártot az EP és helyhatósági választáson. – A cigányság nem lehet kisebbségben – fogalmazott az országos elnök. Hozzátette: partnerségre törekszenek, és arról is beszélt, hogy a felzárkóztatáshoz szükséges forrást a kormány tudja biztosítani. A FIROSZ pedig nem kisebb dologra vállalkozik, mint egyfajta korszakváltásra, távlati célként pedig elsődlegesen a foglalkoztatás és az oktatás révén elindítani a cigányság felzárkóztatását.

Sárközi János József szerint az oktatást, foglalkoztatást kell leginkább kitörési pontnak tekinteni, emellett pedig a művelődés, kultúra és sport területét. Véleménye szerint nem lehetnek elégedettek a jelenlegi kisebbségi önkormányzati munkával. Elmondta, a rendszerváltás óta hiába várják a gyökeres változást, a cigányság jelentős része mély szegénységben él. Arról is szólt, hogy időnként úgy érzi, elsősorban persze a támogatások tekintetében, mintha olyan messze lennének Budapesttől, mint Makó Jeruzsálemtől. A megyei elnök szólt arról is, hogy munkájukat teljes odaadással kívánják végezni.

Az eseményen más megyék képviselői, az országos választmány tagjai is részt vettek, és megosztották eddigi tapasztalataikat. A FIROSZ a tervek szerint május negyedikén Mélykúton tart országos fórumot.

Sikeres programok

A rendezvény vendége volt idősebb Farkas László, a FIROSZ alapítója és Ribányi József, a megyei közgyűlés alelnöke is. Utóbbi hagsúlyozta, hogy Magyarországon minden dolgos kézre szükség van, így üdvözlendő a szövetség célkitűzése. Farkas László országos elnök pedig előadásában ismertette, mi mindent sikerült elérni falujában, Tiszaburán, ahol kisebbségi vezetőként, illetve polgármesterként is tevékenykedett. Szólt a közösségfejlesztő munkáról, a képzésekről, a foglalkoztatási programról, amely több száz ember előtt nyitott meg új utakat, de arról is, miként teremtették meg a településen a közbiztonságot. Jelenleg is futnak programok, és részt vesznek egy Közép-Európára vonatkozó tanulmány elkészítésében is. Farkas László szerint fontos, hogy képet kapjanak a magyar, szlovák, román romák helyzetéről, hogy látszatja is legyen az unió felzárkóztatási lépéseinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában