fórum

2019.03.30. 07:00

Jelentős téttel bír a közelgő európai parlamenti választás

Európa Tolna megyében kezdődik. Ezt a címet viselte az a fórum, melynek tegnap adott otthont a Vármegyeháza. A Régiók Európai Bizottsága Néppárti csoportja és a megye közös rendezvényén hangsúlyosan esett szó a közelgő európai parlamenti választásról, annak tétjéről.

Szeri Árpád

Elsőként Gál Kinga tartott előadást. Az európai parlamenti képviselő egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Nyugat-Európában a tömeges bevándorlás nem képes megoldani a munkaerő piaci gondokat. A nagy számban letelepedett, az európaitól eltérő kultúrát magukkal hozó bevándorlók integrációja sikertelen maradt. – Mi vállaljuk azt, hogy megőrizzük a zsidó–keresztény hagyományokon alapuló Európát – folytatta a képviselő, aki külső határvédelem és a családpolitika fontosságát is részletezte. Végezetül kijelentette, hogy a május 26-i választás olyan jelentős téttel rendelkezik, mint amilyen még nem volt korábban.

Süli János ezt a gondolatot fűzte tovább, amikor nemcsak a ma családjainak, hanem az unokák jövőjének biztonságáról is szólt. A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a migráció megállításának kulcsát abban látta, hogy a kialakult gondokat helyben, a kivándorló tömegeket adó országban kell kezelni.

Történelmi keretbe ágyazva beszélt népek, kultúrák konfliktusáról, így a korábbi századokban a Konstantinápoly (Isztambul) – Bécs – Moszkva gyújtópontjába kerülő Magyarországról Potápi Árpád János. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár megemlítette, hogy a május 26-i választásnak egyaránt van meghatározó kül- és belpolitikai vonzata.

Horváth István mondandója kapcsolódott ehhez a meglátáshoz, hiszen az országgyűlési képviselő – egy lehetséges, kedvező választási eredményt feltételezve – a migráció visszaszorítása mellett a hazai gazdaság, kiváltképp a falvakban meghatározó mezőgazdaság gyarapodásának lehetőségét is felvázolta.

Végezetül Fehérvári Tamás, Tolna Megye Közgyűlésének elnöke és Ribányi József alelnök, a Régiók Bizottsága magyar delegációvezetője mondott köszönetet előadóknak és közönségnek egyaránt.

Most hatással lehetünk Európára

A Fidesz–KDNP otthonául szolgáló Európai Néppárt megosztottsága ismert. Erre is utalt a közönség soraiból szót kérő Appelshoffer Ágnes. Tolna polgármestere az iránt érdeklődött, hogy egy ilyen politikai helyzetben kiknek a szövetségére, barátságára lehet számítani?

Gál Kinga egyetértett azzal, hogy van törésvonal a Néppárton belül, meghatározó elvi kérdésben is. Így például nehezményezte, hogy míg a Fidesz–KDNP maradéktalanul kiáll a keresztény értékek mellett, addig a néppárti dokumentumokból gyakorta kikerülnek az ezen értékekre való utalások. Ez egy állandó küzdelem, és ezért sem mindegy, hogy a választások után milyen erőt képvisel a Fidesz–KDNP a Néppárton belül.

Hogy az erőviszonyok miként is alakulnak május 26-án, illetve közvetlenül utána, azt most nehéz megjósolni. Gál Kinga mindenesetre kifejezte bizalmát: van remény az előrelépésre. Annak ellenére, hogy kis ország vagyunk, talán most éppen az a sorsunk, hogy hatással legyünk Európa alakulására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában