szűrés

2019.03.14. 18:10

Küzdelem a vastagbéldaganatok ellen

Wessely Gábor

Megkezdődött a vastagbélszűrés országszerte. A háziorvosoknál vehető át a csomag, mely a székletből való mintavételhez szükséges. Az erről szóló értesítést, a vonalkód miatt mindenki vigye magával! A művelet otthon elvégezhető, aztán postára kell adni a mintát a mellékelt – megcímzett és védőréteggel ellátott – tasakban.

Dr. Handl Mária tolnai háziorvos szerint kiemelt fontosságú ez a szűrés, ugyanis az EU-ban Magyarország vezeti a vastagbélrák okozta halálesetek listáját. Világviszonylatban pedig a negyedik helyen áll.

– Ha időben ismerjük fel a vastagbéldaganatot – mondja a doktornő –, akkor a beavatkozást követően a betegek kilencven százaléka még több mint öt évet élhet. Ha nem, akkor ez az arány öt százalékra mérséklődik.

A daganat kialakulásának pontos oka még nem ismert. Több tényező játszhat közre: a genetika, a táplálkozás, az életmód, a környezeti hatások. A mostani vizsgálatba az 50–70 év közöttieket vonták be. Persze fokozatosan, hogy ne legyenek nagyon leterhelve se a székletmintákat vizsgálók, se azok, akik a visszarendelteknél majd a tükrözéseket végzik. Az eredményről a háziorvosok kapnak értesítést, az érintettek náluk érdeklődhetnek, nagyjából két hét elteltével.

‒ – Attól sem kell megijedni – hangsúlyozza a doktornő –, ha valakiről nem negatív, nem problémamentes visszajelzés érkezik. Tovább kell küldenünk gasztroenterologiai kivizsgálásra, de ez még nem jelent rosszindulatú megbetegedést. Az EU által támogatott népegészségügyi program első szakaszában, ez év november 30-ig hetvenötezer ember szűrését végzik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában