pedagógia

2019.03.24. 13:00

Látszik a gyereken, ha kontroll nélkül nyomkodhat

Ha egy kisgyerek otthon sokat használja a tabletet, telefont, az meglátszik rajta az óvodában, iskolában is. Árulkodik erről az, hogy miként játszik, mit rajzol, és hogyan teljesít.

Budavári Kata

Fotó: Shutterstock

A tablet, az okostelefon, a számítógép alapvetően hasznos eszközök, hiszen ezeket ismeretszerzésre, kapcsolattartásra és kikapcsolódásra is használhatjuk. A gond mindig a végletekkel van, azaz ha csak nyomkodásból áll minden szabad­időnk. A gyerekek viselkedésén jól látják a pedagógusok, hogy óraszám „villanypásztor” őrzi őket, azaz, ha az anyukájuk és apukájuk nem játszik, beszélget, kirándul velük. A világ nem mindig kedvező tendenciái hozzánk is begyűrűznek. Egy felmérés szerint a szülők naponta átlagosan nyolc percet beszélgetnek a gyerekeikkel, ez pedig nagyon kevés.

Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint a legtöbb szülő igyekszik korlátokat szabni. De akadnak olyan gyerekek, akik kontroll nélkül használhatják a digitális eszközöket. Hollendusné Bíró Anett, a szekszárdi Gyermeklánc Óvoda vezetője szerint a kütyük okozta felfokozottság látszik a kicsiken. A pedagógus szerint a szülők sajnos nagyon elfoglaltak, fáradtak, amikor hazaérnek a munkából. Van, aki úgy szeretne egy kis saját időhöz jutni, illetve az otthoni teendőit elvégezni, hogy a gyerek kezébe adja a telefont. Ugyanez igaz akkor is, ha várakozni kell valahol. Holott az ilyen helyzeteket is ki lehetne használni arra, hogy a családtagok játszanak, például barkochbázzanak.

Hollendusné Bíró Anett szerint az is jól látszik, ha egy gyermekkel sokat foglalkoznak a szülei, mesélnek neki, játszanak vele, azaz igazi közös élményeik vannak. Mindez kitűnik például az óvodások játékszervezéséből. És ha egy gyerek állandóan puskát, robotot rajzol vagy csak efféle dolgokat épít, gyanakodni lehet arra, hogy a tabletet nem a szüleivel együtt és időkorlátok között használja. Holott egy felnőtt segítségével, magyarázatával könnyebb feldolgozni ezeket az ingereket. A tableten, telefonon készen kapjuk a képeket, miközben mi egy helyben ülünk. Szerencsére azonban megérkezett a jó idő, ez pedig a legtöbbeket arra sarkallja, hogy több időt töltsenek a szabadban.

Botos Ilona, a szekszárdi Babits iskola igazgatója szerint az okos eszközöket és a számítógépet jó dolgokra is lehet használni. Ő például hetedikeseket és nyolcadikosokat tanít, és nem egyszer ad olyan feladatot, amelynek megoldásához az internetet használják a gyerekek. A világháló segítségével készítenek kiselőadásokat, amelyeket power point-tal színesítenek. Az iskolában van informatika tagozat is.

Az igazgató úgy gondolja, az élet minden területén a túlzásokkal van baj, így a digitalizációt illetően is. – A modern technika az életünk része. Nem kétséges, hogy a gyerekek a mai felnőtteknél többet használják majd az okos eszközöket a munkájukban – véli Botos Ilona. Szerinte épp ezért fontos, hogy megtanítsuk ezek használatát. A jó példa pedig elengedhetetlen, hiszen ha a csemete azt látja, hogy a szülei minden szabad percükben belefeledkeznek a mobiljukba, akkor ezt tartják majd helyesnek, ha viszont a családtagok beszélgetnek egymással, közös programjaik vannak, akkor azt. Rossz példa esetén hiábavaló minden fegyelmezés és tiltás.

Meg kell tanulni a szorzótáblát

Botos Ilona szerint a túl sok tabletezés a kisgyermekeknél problémákat okozhat. Már csak azért is, mert elvonja más tevékenységektől, például a rajzolástól. Ha pedig a gyerek nem rajzol eleget, az írást is nehezebben tanulja meg. A megfelelő finommotorika pedig a későbbiekben szintén fontos, hiszen például egy kétkezi szakmát sem lehet elsajátítani az ehhez szükséges kézügyesség nélkül. Az iskolaigazgató egy másik problémára is felhívta a figyelmet. Mégpedig arra, hogy a fiatal szülők közül van olyan, aki szerint nem szükséges elsajátítani a szorzótáblát, hiszen a számoláshoz rendelkezésre áll például a telefon számológépe. Holott ez nem igaz, a szorzótábla, akárcsak más műveletek begyakorlása fontos, hiszen általa nemcsak számolni tanul meg a gyerek, hanem a gondolkodása is fejlődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában