oktatás

2019.03.30. 16:00

Mindent vagy semmit: vetélkedőn adtak számot tudásukról a diákok

Különleges programot szerveztek Dombóváron a Belvárosi Általános Iskolában. A reformkor köré épített foglalkozások pályázati támogatással valósultak meg.

Varga Szilvia

Fotó: A szerző felvétele

Három hónap alatt nyolc alkalomra osztották a reformkorhoz kapcsolódó foglalkozásokat, rendhagyó órákat és interaktív játékokat. Történelmi alapozás után a magyar irodalom, a tánc és dráma, a képzőművészet és építészet legfontosabb fogalmaival, műveivel és személyiségeivel ismerkedhettek meg.

A záró foglalkozáson korhű ruhába öltöztek a tanárok és tanítványaik, és élő zene kíséretében mutatták be a palotást, a korra jellemző egyik legismertebb táncot. Ezt követően a Mindent vagy semmit kvízjáték mintájára szervezett vetélkedő keretében adhattak számot tudásukról a diákok szüleik jelenlétében. Nyolc csapat, összesen huszonnégy felső tagozatos tanuló készült fel a történelmi korszakhoz kapcsolódó ötszáz kérdésből. Dr. Szenyéri Zoltánt, az Illyés Gyula Gimnázium igazgatóját kérték fel játékvezetőnek, mivel nagy tapasztalata van vetélkedők levezetésében. Korábban a népszerű kvízjátékban sikeresen vett részt és kilencedik nyertesként egy személygépkocsival térhetett haza. Azóta hagyománya van a vetélkedőnek a középiskolában.

Élő zene kíséretében mutatták be a palotást Fotó: A szerző felvétele

A záró vetélkedőn nemcsak a tudás, hanem a megtanultak gyors felidézése, valamint a taktika is sokat számított a küzdelemben. Végül a Selyemhernyók csapata, Takács Lora, Takács Zsófia és Lakatos-Kiss Luca összeállításban nyerte meg az agytornát. Szenyériné Szabolcska Julianna, az iskola vezetője elmondta, hogy kollégáival együtt ezt a kort Magyarország egyik kiemelkedő történelmi korszakának tartják, ahol személyes példát mutattak az akkori nagy magyarok: bebizonyították, hogy egy feudális társadalomból és gazdaságból egy új rendszer alapjait önzetlenül, személyes példamutatással és összefogással hogyan lehet megteremteni. Ezt a szellemiséget szerették volna a gyerekeknek megmutatni.

A diákok nagyon lelkesek voltak a tanulás során, sikerült felkelteni az érdeklődésüket és a programsorozatban egy-két kivételes tehetségre is felfigyeltek. Szintén a mai napon adták át hivatalosan azt a két lépcsőszakaszt az iskolában, amely szintén a reform­korhoz köthető neveket, évszámokat, fogalmakat, jelmondatokat tartalmazza. A program zárásaként április 2-án a diákokkal Budapestre utaznak, ahol az ExperiDance és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáinak közös produkcióján, a Fergeteges című előadáson vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában