Boda János emlékverseny

2019.03.31. 16:00

Tánccal, zenével ápolják a hagyományaikat

Néptáncversenyt rendeztek szombaton Bogyiszlón, ahol a falu népviseletét is megismerhette a közönség.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Boda János emlékére rendeztek szombaton néptáncversenyt Bogyiszlón. A Tehetség Művészeti Alapítvány és Művészeti Iskola által szervezett megmérettetésen négy korcsoport táncosai léptek színpadra, és közel negyven előadást láthatott a közönség, no meg a Taba Csaba és Gémesi Zoltán néptáncosok alkotta zsűri.

A résztvevőket elsőként Tóth István polgármester köszöntötte. Emlékeztetett arra, hogy a falu 2014 óta Tiszta Forrás Település. Mint mondta, Bogyiszló különleges világ, és ezt a népzenegyűjtők is felismerték. A kitüntető cím az ősök, és azok érdeme, akik máig tesznek a hagyományok ápolásáért. Boda Jánosnak pedig komoly szerepe volt abban, hogy a tánclépések fennmaradjanak.

– Nem lehet megkerülni azt a hagyományt, ami itt megjelenik – fogalmazott Boda Zoltán, az általános iskola igazgatója, hozzátéve, hogy mindig is olyanoktól tanulhattak, akik szívügyüknek tekintették a néphagyományokat. – Nem szabad elfelejteni azokat, akik a múltban és a jelenben tesznek az értékek megőrzéséért és továbbadásáért – hangsúlyozta az igazgató.

Iker Józsefné, a Tehetség Művészeti Iskola bogyiszlói származású vezetője arról beszélt, hogy gyerekkorában még élőek voltak a hagyományok, és hálával tartozik mindazoknak, akik kialakították az igényt a szép iránt, mert csodák maradtak fenn a faluban. – Olyan értékeket kaptunk a tarisznyába, amelyeket kötelességünk tovább vinni – mondta, hozzátéve, hogy Boda János mellett a falu minden öregjének kijár a köszönet.

A versenyre nemcsak helyből és Tolna megyéből, hanem az ország távolabbi településeiről is érkeztek táncosok, akiknek a Bogyiszlói Zenekar, illetve Szemző Angéla és zenekara húzta a talpalávalót. A versenyprogram után bogyiszlói népviselet bemutatót láthatott a közönség, majd a zsűri döntése nyomán tizenöt arany-, tizenkét ezüst- és bronzminősítést, valamint hét különdíjat adtak át. A napot táncház zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában