hagyományőrzés

2019.03.30. 20:00

Több mint negyven éve van együtt a csapat

A Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület lett idén az Év Tolna Megyei Civil Szervezete. A táncosok több mint negyven éve tartoznak hozzá a település életéhez, és ez idő alatt szerte Európában megmutatták a bogyisz­lói hagyományokat.

Hanol Erzsébet

Forrás: TN-archívum

Fotó: Hanol Erzsébet

– Ez a mi szentélyünk – mutatott körbe a művelődési házban berendezett emlékszobában Streer Tamásné, a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület vezetője. A falakon oklevelek, a polcokon a hazai és a külföldi fellépések emlékei, az asztalokon fényképalbumok rengeteg fotóval, amelyek az elmúlt több mint negyven év történéseit örökítik meg. A sor nemrégiben egy újabb elismeréssel bővült: az egyesület megkapta az Év Tolna Megyei Civil Szervezete díjat.

Minden autentikus

Streer Tamásné elmondta, hogy meglepetés volt a kitüntetés, amelyet nagy örömmel fogadtak, hiszen ez egy jó visszajelzés a csoport számára arról, hogy nemcsak helyben ismerik el a tevékenységüket. – Az 1971-es Szekszárdi Szüreti Napokra jött össze a társaság. Öt évvel később Martin György néprajzkutató gyűjtött a faluban, és ez adta meg a lökést ahhoz, hogy a tanács, a Dunagyöngye TSZ és a tolnai Áfész támogatásával megalakuljon az akkor még szövetkezeti népi együttes – idézte fel a kezdeteket az egyesület vezetője.

Eleinte az általános iskolai táncos emlékeikből merítettek, emellett Kovács Pista bácsi kántortanító kezdte tanítani a lépéseket, illetve Mözsi Szabó István. Aztán ő javasolta nekik Szabadi Mihály koreográfust, aki azóta családtagnak számít – tette hozzá Streer Tamásné. Arról is beszélt, hogy az első néhány évben ott ültek a próbákon az idősek, az „adatközlők” is, akik ha úgy látták, valami nem teljesen autentikus, akkor azt jelezték is.

– 1976-tól minden pénteken találkozunk. Nagy baráti társaság volt a miénk, ez adta az alapot a továbbiakhoz – hangsúlyozta a vezető. A bogyiszlói táncosok az ország számos pontján felléptek, és Európa jó pár országában megmutatták táncaikat. 1978-ban a Duna Menti Folklórfesztiválon megismerkedtek egy német tánccsoporttal. Az ő meghívásukra jártak a következő évben Németországban, Schlitz­ben is, és barátságot kötöttek az ottani táncosokkal. Ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy a német város Bogyiszló testvértelepülése lett.

Van jövője a csapatnak

Helyben természetesen minden eseményen lehet számítani a hagyományőrző egyesület tagjaira. Kizárólag bogyiszlói táncokat, szokásokat vittek színpadra, ezeket az értékeket szeretnék megőrizni és továbbadni. Büszkék a gyermekcsoportra, amelynek tagjai nemrégiben Szekszárdon egy regionális találkozón bizonyítottak. Streer Tamásné úgy látja, van jövője az egyesületnek. Hajdan Orsós Kis János és zenekara, ma pedig az unoka, Mihalovics Zsolt vezette zenekar húzza a talpalávalót a bogyiszlói táncosoknak. Vannak közöttük Fülöp Ferenc­-díjasok és a Népművészet Mesterei is. Az egyesület tagja a Muharay Elemér Népművészeti Szövetségnek. Emlékszobájukban külön falat alakítottak ki azoknak a táncosoknak és zenészeknek, akik már nem lehetnek velük.

Segítség a célok megvalósításában

A Magyar Tudományos Akadémia megbízásából 1958-ban Martin György vezetésével Pesovár Ferenc, Andrásfalvy Bertalan és Maácz János videófelvételeket készített a bogyiszlói tánclépésekről. A felvételek ma már nem túl jó minőségűek, de egy táncospár – a Muharay Elemér Népművészeti Szövetségnek köszönhetően – megtanulta a lépéseket és a nyár folyamán elkezdték azokat visszatanítani.

A Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület célul tűzte ki az 1958-as bogyiszlói gyűjtés hatvanéves évfordulójára készülő zenei anyag elkészítését. Ennek érdekében pályázatot nyújtottak be a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Ideiglenes Kollégiuma által meghirdetett felhívásra, és nyertek el a közelmúltban 600 ezer forintot.

A Csoóri Sándor Programban szintén nyertek támogatást. Ruhákat, nadrágokat, csizmákat, cipőket, papucsokat és kalapokat tudott vásárolni az egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában