fesztivál

2019.04.15. 16:20

Felelevenedett a némedi tutyi hangulata

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött fotó

Száz- százötvenen voltak a nemrég megtartott IV. Tutyi Fesztiválon a Tolnanémedi Művelődési Házban. Fellépett a Pincehelyi Rezeda Néptánccsoport, a Pincehelyi Cserhályá, a tolnanémedi iskolások, a helyi énekkar, az ugrókötelesek valamint a Vadrózsák. A sztárvendég Kis Grofó volt.

A tutyiknak régi hagyománya van a településen. Az első ipari üzem az 1900-as évek elején az Első Posztócipő Gyár néven került a köztudatba, amelyet egy helybéli lakos, Duska Pál alapított. A „tutyi – gyárnak ” is nevezett üzem indulásakor negyvenkét munkást foglalkoztatott, a „némedi tutyi” pedig bekerült a köztudatba. Erről az egyik korabeli újság, a Nyírvidék 1920-ban így számolt be.„Ámde a ”tutyit„ keresték nagyon, jól is fizetett a munkája. Lett azután versengés és az haragudott, akit helyszűke miatt már nem tudtak felvenni a ”gyárba„

– A tolnanémedi tutyikat ma már csak kiállításokra készítik, eladásra nem. A fesztiválon sem lehetett vásárolni belőlük – mondta lapunknak Vígh László polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában