borverseny

2019.04.18. 18:10

Szép borokat hoztak a gazdák a versenyre

Budavári Kata

Fotó: Shutterstock

A Hőgyészi Borbarát Kör huszonegyedik alkalommal rendezte meg a hőgyészi borversenyt szombaton. Mint azt ifjabb Horváth László elnöktől megtudtuk, a megmérettetésre százharminckilenc mintával neveztek a termelők. Ebből hetvenegy volt vörös, negyvenegy fehér, a többi rozé.

A fehérek versenyében Kovács Máté 2018-as chardonnay bora érdemelt nagydíjat. Az első helyezést Balaskó János chardonnay-jának ítélte a zsűri, második dr. Birinyi Ferenc pinot blanc-ja, a harmadik Kántor József chardonnay-ja.

A rozék közül Fazekas József 2018-as kékfrankos rozéja lett a nagydíjas. Első Szabó Károly, aki szintén kékfrankos rozéval nevezett, második Binder Péter kékfrankos rozéja, a harmadik pedig a Kovács Máté-féle Blauburger rozé.

A vörösborok közül Fodor Tibor 2017-es Bikavére kapta a nagydíjat. Ebben a megmérettetésben Fazekas József 2015-ös cabernet franc-ja végzett az első helyen, második helyen Pál Bence 2018-as cabernet sauvignonja, a harmadikon Balaskó János 2018-as évjáratú cabernet franc bora.

Hagyományosan két nagy pince is versenyzett. A teveli Veres Pince tíz mintájából hat aranyat, négy ezüstöt érdemelt, a Horváth Pince nyolc bora egy ezüstöt és hét aranyat hozott.

A zsűri értékelésében elmondta, hogy a mostani ugyan nem kiemelkedő évjárat, ám évről évre egyre jobb borok kerülnek eléjük a hőgyészi versenyen. Ifjabb Horváth László arról is tájékoztatott, hogy a vacsorát Gál László főzte, több, mint százötven főre készített ízletes dámragut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában