születésnap

2019.04.03. 14:00

Több ezer gyermek született dr. Csók Sándornál

Április elsején ünnepelte kilencvenedik születésnapját dr. Csók Sándor, megyeszerte ismert és elismert szülész-nőgyógyász.

Hanol Erzsébet

Fotó: Molnár Gyula

Otthonában köszöntötte Szabó Péter polgármester a kilencvenéves dr. Csók Sándort, aki 1929. április 1-jén született Dunaszentgyörgyön, ahol édesapja is orvos volt. A szülői házat a háború után államosították, de a hetvenes években sikerült visszavásárolnia. Bonyhádon érettségizett 1947-ben, majd 1953-ban Budapesten szerzett orvosi diplomát. A szülész-nőgyógyász szakvizsgát 1957-ben Pécsen tette le. Dolgozott Vácon, Szekszárdon és Pakson. Szekszárdi éveiben, az ötvenes években hozzá tartozott a cigány negyed, ezért még a lovári nyelvet is megtanulta. Harminchárom évesen, 1962-ben került Paksra, amikor egyfajta büntetésként megbízták a paksi szülőotthon vezetésével. A kezdeti áldatlan állapotokat fokozatosan fejlesztette, így a harmincöt ágyas, kiemelt minősítésű szülőotthon híre a megyén túlra is eljutott. A gólyafészkes házban évente 500-600 szülést vezetett le, így alig akad Pakson olyan család, ahol valaki ne a főorvos úrnál született volna. 1979-ben az intézmény megyei döntés okán megszűnt, ezt követően dr. Csók Sándor szakorvosként dolgozott. A Család- és Nővédelmi Tanácsadó paksi vezetőjeként bejárta a környező községeket is. 1992-ben ment nyugdíjba, de a terhesgondozást, a nőgyógyászati és az onkológiai szakrendelését ezután is fenntartotta, magánpraxisát máig működteti.

Népszerű közösségi ember, aki még ma is szívesen vállal közszereplést, legyen szó akár nagyapja ismert testvére, Csók István Kossuth-díjas festőművész életéről, vagy az operák és operettek színpadi világáról. Emellett neves ebtenyésztő, kiváló hangú énekes és fiatalon a sportban is jeleskedett, középiskolás korában országos bajnok volt diszkoszvetésben. A város megbecsült polgára, szakmai és közéleti munkásságáért Lussonium-díjjal és Pro Urbe Emlék­éremmel tüntették ki. A Semmelweis Egyetemtől 2003-ban arany-, 2013-ban gyémánt-, 2018 októberében vasdiplomát kapott. Házas, két lánya és három unokája van. Máig hálás azért a sok szeretetért, amit a paksiaktól kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában