Vakvezető Kutyák Világnapja

2019.04.26. 17:30

Többen várnak kutyára, mint ahányat kiképeznek

Jelenleg 91 hivatalosan nyilvántartott vakvezető kutya van az országban, Tolnában mindössze heten szorulnak életvitelt javító barátra – derült ki a világnapi ünnepségen.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

„Ahány ember, annyiféle titokzatos világ” – Bródy János Mindannyian mások vagyunk című dala nagyon jó párhuzamot vont a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete által, a Vakvezető Kutyák Világnapja alkalmából rendezett programsorozaton megmutatkozó emberi sorsokkal. Rákóczi Szilvia éneke után Pintér Zsolt utcazenész a Ha én rózsa volnék című slágert adta elő, majd Németh Judit Nagy Vendel Kutyahűség című versét szavalta el.

Kovács Lászlóné, az egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, a megyében 3600-an kapnak fogyatékossági támogatást, ebből 1900 ember vakságból eredő hátránnyal küzd. Az ő érdekképviseletüket látják el, segítik a mindennapjaikat. Jelenleg 91 hivatalosan nyilvántartott vakvezető kutya van az országban, de ennél sokkal többen közlekednek segítő négylábúval. Tolnában mindössze heten szorulnak életvitelt javító barátra. Kovács Lászlóné hozzátette, ez azért van, mert a tagságból sokan dolgoznak. Egyesületük tanfolyamokat szervez, állásbörzét tart, hogy folyamatosan segítség a vakok és gyengénlátók beilleszkedését a munka világába.

A 42 éve népzenével foglalkozó bonyhádi Szabó László saját sorsán keresztül mutatta be, hogy egy látássérültnek mit jelent egy vakvezető kutya. Fokozatosan vesztette el a látását – közölte, majd a kezébe került A fény túlsó oldalán című könyv, ekkor jött rá, egy kutyus segítségével megközelítőleg teljes életet lehet élni. „Az első kutyámra, annyit vártam mint egy Trabantra” – tette hozzá viccesen, de új dimenziók nyíltak meg számára, amikor hazavitte labradorját. Ugyanakkor van olyan látássérült, aki nem szereti a kutyákat vagy ódzkodik attól, hogy egy állatra bízza magát.

Előadások

A témában több könyvet jegyző, a '70-es évek óta kutyakiképzéssel foglalkozó Vitéz Lovag Rithnovszky János arról beszélt, önmagában mit jelent a kutya. A budapesti szakember szívügyének tartja, minél több kutya kerüljön a sorstársaikhoz. Simonné Váradi Zsuzsanna „Segítőkutyám Odo címmel tartott előadást, Badacsonyi László, a Szekszárdi Kutató-Mentő Csoport elnöke a mentőkutyák, személykereső kutyák képzéséről beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában