nyelvoktatás

2019.07.14. 16:00

A megszólalás már fél sikernek számít

Évtizedekkel ezelőtt még egy tanmenet által kijelölt tankönyvcsaládból kellett elsajátítani a nyelvtani szabályokat, szavakat magolással. Ahogy Ferencz Mónika nyelvtanár fogalmazott, kisebb-nagyobb sikereket el lehetett érni, de a nyelv használatát így nem lehetett megtanulni.

Brunner Mónika

20190711_Szekszárd_angol napközis tábor Szekszárdon_Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Ennek az időszaknak azonban már vége. Nagyon sok lehetőség áll az idegen nyelvet tanulók rendelkezésére, hogy elsajátítsák a számukra legszimpatikusabb nyelvet, ezért érdemes tudni, hogy milyen módszereket ajánlanak a tanulni vágyóknak.

Van olyan oktatóanyag például, amelyben a tanulókat alfa közeli állapotba viszik, mert ennek köszönhetően hatékonyabbá válik a tanulási képességük. Jobban megragadnak bennük a szavak, kiejtések, mondatszerkezetek. Könnyebbé válik a nyelvtan megértése, a kifejezések elsajátítása. Ennek ellentéte például az a módszer, amikor egyszerűen csak megtanítják számukra a leg­gyakrabban előforduló mondatokat, kifejezéseket, amelyekkel az adott nyelvi területen a szlengek és a nyelv folyamatos változása ellenére is az élvonalban tudnak maradni.

Ferencz Mónika hangsúlyozta, hogy még számos módszer létezik, és mindegyik célja, hogy „meginduljon a beszéd”, tehát a tanuló elkezdjen megfelelően kommunikálni. Ha van bátorság megszólalni, az már siker. Nem baj, ha a mondatok nem pontosak, az számít, hogy a nyelvtanuló folyamatosan beszélje a nyelvet, vagy egyáltalán beszéljen. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy akár veszélyes is lehet, ha valaki „csak úgy” beszél, szükséges a tudatosság, hiszen fontos a beszéd minősége. Ehhez idő és munka kell, és megvalósítható célok kitűzése, amelynek eléréséig az ember megismerkedik magával, például, hogy mennyire kitartó, türelmes.

Megismerik egymást és magukat

Ferencz Mónika elmondta, hogy a nyelviskolai német nyelvtanulás például abban különbözik az iskolaitól, hogy megismerik a tanulók különbözőségét, és kis csoportokban, gátlás nélkül, a tanulási nehézségeket figyelembe véve tárják fel a problémáik okát. Az önismeret kerül előtérbe, amin keresztül a tanuló a határait átlépve, mindig erősödve, hittel megy tovább a következő szintre egy jó vezetővel, akiben bízik. Ha elfogadó lesz, akkor nyílik meg igazán, és akkor sikeres lesz abban, hogy minél jobban elsajátítsa az adott idegen nyelvet. Ferencz Mónika saját módszert fejlesztett ki The Methode néven, amelynek lényege, hogy a tanulók a klasszikus zene és a pop zene segítségével tanulják a német nyelvet.

Borítóképünkön: A szekszárdi Babits kulturális központban is szerveztek nyári nyelvi tábort a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában