statisztika

2019.07.14. 07:00

A megyében 207 ezer forint a havi nettó átlagkereset

Az idei első negyedévben a Tolna megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 207 ezer forint volt. Ez alacsonyabb, mint az országos átlag, és ágazatonként is jelentős eltérés mutatkozik.

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete Tolnában 311 ezer, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkeresete 207 ezer forint volt az idei első negyedévben. A nettó bér 11,7 százalékkal alacsonyabb, mint az országos átlag, ám 8,4 százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb tájékoztatójából.

A nagyobb mértékű növekedés a versenyszférát jellemezte. Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a versenyszférában 328 ezer, a költségvetési szférában 278 ezer forint volt. A fizikai foglalkozásúak bére jobban nőtt, mint a szellemi foglalkozásúaké. A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 239, a szellemieké 404 ezer forintra bővült.

A legmagasabb átlagkeresetű energiaipar, valamint információ és kommunikáció nemzetgazdasági ágak bruttó átlagbére 378 ezer, illetve 199 ezer forinttal meghaladta a megyei átlagot. Legkevesebbet – átlagosan 194 ezer forintot – a vendéglátás területén munkát vállalók keresték, ami 117 ezer forinttal elmaradt a megyei átlagkeresettől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában