diákmunka

2019.07.12. 07:00

Jól simul a gereblye a dolgos diák kezébe

Fiatalok sürögnek-forognak kezükben takarítóeszközökkel Szekszárd játszóterén. Valamennyien középiskolások, akik a nyári szünidőben vállaltak munkát.

Szeri Árpád

20190709 ,Szekszárd , A diákok nyári munkát vállalnak az iskola szünet alatt. fotós: Makovics Kornél Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Egy központi információ szerint idén országszerte akár harmincezer diák kaphatna nyári munkát. Az azonnali elhelyezkedés azonban egyáltalán nem garantált. A munkát kereső középiskolások segítésére alakult szerveződés honlapján ez a megállapítás olvasható: „Egyedül, diákként nekivágni bizony nem egyszerű…”

Ez pontosan így van. A játszótéren szorgoskodó Vörös Fanni, a bonyhádi gimnázium 11. osztályos tanulója elmondta: sikertelen próbálkozása után édesanyja segítségére volt szüksége ahhoz, hogy erre a munkahelyre rátaláljon.

– Július elseje óta dolgozom a városi önkormányzat alkalmazásában – mondta Fanni. – Játszótereket takarítunk, összeszedjük a szemetet, rendbe tesszük a homokozókat. Hamarosan padokat is festünk. A többiekkel együtt én is napi hat órában dolgozom, reggel fél nyolctól délután fél kettőig.

A munka nem nehéz, ráadásul együtt van sok hasonló korú fiatal. – Szekszárd önkormányzatánál huszonkilenc diák vette fel a munkát július elsején – mondta el lapunknak Szántósi Tünde humánpolitikai és ügyviteli referens.

A fiatalokat a játszóterek felújításánál alkalmazzák, főleg a padok, játszóeszközök karbantartása, festése a feladatuk. Hőségriadó elrendelése esetén pedig vízosztással lendülhetnek akcióba a kijelölt munkaterületeken.

A helyhatóság augusztusban is hasonló létszámmal tervezi fiatalok egyszerűsített foglalkoztatását.

Program központi támogatással

A pénzügyminisztérium programja értelmében 3,6 milliárd forintból kaphatnak támogatást az önkormányzatok, önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén működő vállalkozások diákok foglalkoztatására. A fiatalok így a városokban és a falvakban is munkával tölthetik el a nyári szünidő egy részét.

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek. Az önkormányzat júliusi vagy augusztusi munkakezdéssel egy-egy hónapra várja a fiatalok jelentkezését maximum napi hat­órás időtartamra.

Ennyi kerül hó végén a borítékba

Vörös Fanni nagyjából hetvenezer forint havi bérrel számol. A megyeszékhely ismert szupermarketjében árufeltöltőként dolgozó Uzorás Fatima valamivel kevesebbel, havi harminc-negyvenezer forinttal. Ennek megvan az oka. A szekszárdi I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola kilencedik osztályos diákja ugyanis hetente általában három munkanapon dolgozik. Felváltva délelőtti, illetve délutáni műszakban. A munkahelyre, másoktól hallott javaslatok alapján, saját maga lépett be.

Fontos számára, hogy szün­időben dolgozzon, hiszen így már fiatalon megismerkedik a munka(hely) világával, önállóságot tanul, és megvan a zsebpénze is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában