a megye csodái

2019.08.28. 11:30

A paksi tarka sáfrányos a hét csoda egyike lehet

A paksi tarka sáfrányosnak esélye van rá, hogy be kerüljön a megye hét csodája közé. Ez csak olvasóinkon múlik, akik még mindig szavazhatnak a természeti értékekre.

Hanol Erzsébet

Fotó: Molnár Gyula

A tarka sáfrány populációja a paksi Hegyes-puszta körül országos viszonylatban kiemelkedő egyedszámú. A terület a Natura 2000 hálózaton belül különleges természetmegőrzési státuszt érdemelt, és a megyei értéktárban is ott található a természeti kincsek között. Nem véletlenül került be a paksi tarka sáfrányos a Tolnai Népújság és a Teol.hu szavazásán is arra a húszas listára, amelyből olvasóink választhatják ki, melyik legyen a megye hét csodája.

A kincsestolnamegye.hu oldalon írják, hogy a tarka sáfrány egyike legkorábban nyíló vadvirágainknak. A tél végi, langyos napsugarak hatására az első virágok gyakran már február közepén – néha még hófoltok között – megjelennek. Termőhelyein az egyszerre nyíló legnagyobb virágmennyiséggel február végétől március közepéig találkozhatunk. A tarka sáfrány kis termetű, mindössze 5-10 centiméteres, hagymás növény. Hegyesedő lepellevelei a fehértől a lilásig változó színűek. A három külső lepel háti oldalán három sötét csík látható. Laza, humuszos, homokos-löszös altalajú tölgyesekben, gyepekben, sztyeplejtőkön, valamint az oda telepített akácosokban él. Hazánkban éri el elterjedésének északnyugati határát.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján szintén informatív leírás található a növényről. Ott azt írják, hogy elterjedése hűen követi az erdős puszták övét a Volgától egészen hazánkig. Magyarországon a Duna-Tisza közén Váctól Bajáig és Kelebiáig még számos lelőhelye ismert, ám sok helyen termőhelyét az elmúlt évtizedekben elpusztították. A Tiszántúlon leginkább a Debreceni Erdőspusztákon fordul még elő, míg a Dunától nyugatra legismertebb és legnagyobb állományai a Mezőföldön, Tolna és Fejér megyében találhatóak.

A tarka sáfrány virágzása rövid ideig tart, az egyes virágok két-három nap után elhervadnak még akkor is, ha nem termékenyültek meg. Ha virágzásuk idején hideg az idő, legfőbb beporzóik, a méhek nem járnak, így termést abban az évben nem is hoznak.

Érdemes szavazni

A megye természeti értékeiről összeállított húszas listát megtalálják a teol.hu oldalon, ahol szavazni is lehet arról, melyik kerüljön be a megye hét csodája közé. Ám nemcsak online lehet voksolni, hanem a Tolnai Népújságban megjelenő szavazólapot is elküldhetik számunkra. Ráadásul nyerni is lehet, hiszen a szavazók között értékes ajándékokat sorsolunk ki. A napilapból kivágott szelvény beküldői két főre két éjszakára szóló wellness pihenést nyerhetnek, míg az online szavazók között országosan egy 200 ezer forint értékű utazási utalvány talál gazdára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában