bölcsődei ellátás

2019.08.06. 17:30

Bogyiszló pályázik, Sióagárdon szeptembertől már működik

A kistelepüléseken is egyre nagyobb az igény a bölcsődei ellátásra. Sok önkormányzat pályázatot nyújt be annak érdekében, hogy az igényt kielégíthesse.

Tolnai Népújság

Fotó: Gottvald Károly (archív felvétel)

Minibölcsőde építésére nyújtott be pályázatot a bogyiszlói önkormányzat. Tóth István polgármester elmondta, hogy 150 millió forintot remélnek TOP-forrásból. Az, hogy megkapják-e, várhatóan az ősszel dől el. A már kész tervek alapján egy csoportszobát alakítanak majd ki a teljesen új épületben, de lesz még egy helyiség, ami nagyobb gyereklétszám esetén szintén csoportszobaként szolgálhat. Az igényfelmérés során nyolcan jelezték, hogy szeretnének a településen bölcsődei ellátást.

Tolna is pályázati forrást remél a bölcsőde építéséhez, erről nemrég döntött a képviselő-testület. A településen az 1990-es évek óta nincs bölcsőde, noha egyre nagyobb az igény. A szolgáltatást 1998-tól előbb egy, majd kettő – civil szervezetek által működtetett – családi napközi (2017-től családi bölcsőde) biztosítja a városban, jelenleg összesen 19 hellyel. Ezen intézményeket igénybe vevő családok gyermekeinek térítési díjához az önkormányzat is hozzájárul anyagilag, összesen évi mintegy 4 millió forinttal.

Sióagárdon szeptember elején kezdi meg működését a bölcsőde, mondta el kérdésünkre Gerő Attila, a község polgármestere. Az óvoda mellett épült fel a hét kisgyerek gondozására alkalmas intézmény, amelyet az erre és az óvoda felújítására elnyert 147 millió forintból alakítottak ki. Az érdeklődésre mi sem jellemzőbb, mint hogy egy nap alatt betelt a létszám, tette hozzá a falu vezetője.

Bátán is szeretnék a jelenlegi, kevésbé korszerű bölcsődét egy másik épületbe helyezni, mert a régi helyüket „kinőtték”. Ennek érdekében pályázatot nyújtott be a település, de a határidő rövidsége miatt nem tudták elkészíteni az építési tervet. Ha később sikerül forrást találni, akkor az óvodát is bővíteni tudnák – mondta Huszárné Lukács Rozália polgármester.

Szekszárdon várhatóan szeptember közepére fejeződik be a bölcsőde korszerűsítése. Az udvarra ráfért a szépítés, most a hatmillió forintos eszközbeszerzésnek köszönhetően új játszóeszközöket helyeznek ki. Emellett egy gumiborítású sportpálya is a gyermekek biztonságos felügyeletét szolgálja majd.

Simontornyán tavaly önerőből alakítottak ki bölcsődét annak érdekében, hogy a város még élhetőbb legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában