fesztivál

2019.08.04. 16:00

Gyógyító rózsafesztivál köré épült az idei falunap

Rózsából készült lekvárt és szörpöt kóstolhattak a fesztiválra látogatók Nakon július utolsó hétvégéjén a falunappal egybekötött rendezvényen.

Varga Szilvia

Délelőtt négy csapat mérkőzött meg a futballtornán, és elkezdődött a főzőverseny is. A délutáni megnyitón hirdették ki a győzteseket. Idén a Meztéllábasok végeztek az első helyen a Suhancok, az Atomcsibék és a Vaster csapatai előtt. A legtöbb gólt Tasnádi Zoltán lőtte, a legjobb mezőnyjátékosnak Varga Antóniát választották, míg a legjobb kapus Takács Gábor lett a focikupán. Ezután a helyi Faluszépítő Egyesület nyitotta meg a rendezvényt műsorával, az egyik sztárvendég Szandi volt, aki közvetlen, barátságos stílusával hamar belopta magát a nakiak szívébe.

A rózsa gyógyító erejének külön története van, amely Nakhoz kötődik. Az égési sérülésekre szolgáló Naksolt és a hasonló hatású Irixet sokan ismerik, ezek fő alkotóelemét a rózsából nyerik. A feltaláló Széles Lajos, aki Nakon született 1897-ben, és a gazdasági világválság idején feleségével Dél-Amerikába emigrált. 1929-ben Uruguayban telepedett le, és egy borbélyüzletet nyitott. Az üzletben kis labort hozott létre, ahol gyógynövényekből krémeket és parfümöket készített. 1957-ben két barátja súlyos égési sérüléseket szenvedett egy balesetben, s ennek hatására kutatásokba kezdett az égési sérülések kezelésének témájában. 1962-re már tökéletes volt az „Anti-quema” receptje. 1964-ben hazatért szülőfalujába Széles Lajos, immár Nakon folytatta gyógyító munkásságát, haláláig. A különleges szer alappillére a rózsa lett, illetve a belőle nyert rózsaesszencia. Készítménye az égési sérülések mellett kiváló a rovarcsípésekre, horzsolásokra, különféle hámsérülésekre, enyhíti és gyógyítja a napégés okozta bőrártalmakat is.1988-ban Magyarországon is törzskönyvezték. Az égési sérülésekre szolgáló Naksol és a hasonló hatású Irix licenszét a Gyógynövénykutató Intézet megvásárolta. Nak lehetőséget kapott, hogy részt vegyen az előállításban, így közmunka-programban tízezer tő rózsát gondoznak, és a nyersanyagot továbbítják a gyógyszergyár felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában