Sommerfest

2019.08.12. 20:00

Igazi színes kavalkád volt a Tolna megyei németek napján

Szeri Árpád

Minden várakozást felülmúló érdeklődés mellett zajlott a hét végén Bonyhádon a Sommerfest. A vendégeknek a három fővédnök, azaz Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője, dr. Józan-Jilling Mihály, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tanácsnoka, valamint Filóné Ferencz Ibolya, a város polgármestere kívánt élményt jelentő szórakozást.

Ez meg is valósult, köszönhetően annak a színes kavalkádnak, mely mindvégig jellemezte a rendezvényt. A Sommerfest jó hírét erősítették és magukkal vitték a határon túlról érkezett partnertelepülések: például a harminc éves kapcsolattal rendelkező Wernau közel hatvan tagú küldöttséggel erősítette a régi barátságot.

A hivatalos kezdést a délelőtti német nyelvű szentmise jelentette, a katolikus templomban tartott szertartást Markovics Milán Mór celebrálta. Egykori cikói német hagyományt elevenített fel a gyógyfűcsokor-szentelés, illetve a csokrok szétosztása a jelenlévők között. Egy órával később a Görlitzi Ifjúsági Fúvószenekar és a Bonyhádi Bartók Béla Városi Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara adott koncertet a központban felállított színpadon. Az érdeklődők megtekinthették a Völgységi Múzeum kínálta kiállítást, Áment Éva babaházait, valamint Till Jánosné babákra varrt német népviseleteit.

A számos szereplőt, együttest színpadra szólító kulturális műsor ebéd után folytatódott. Az országban – a harkányi Vasas Csaba ötletgazda kezdeményezésére – már nyolc alkalommal zajlott le Országos Sváb Szépségverseny; ám a Völgység székhelye ez alkalommal adott először otthont ennek a különleges megmérettetésnek, ugyancsak a szabadtéri színpadon.

Vizin Balázs műsorvezető tizenkét németajkú lányt köszöntött, úgy Baranya és Komárom-Esztergom, mint a vendéglátó Tolna megyéből A hölgyek, tekintettel a hagyományápolás fontosságára, az első fordulóban autentikus sváb viseletben, ezután hétköznapi öltözékben, végül pedig Mészáros Lúcia, bonyhádi származású divattervező ruhakölteményeiben vonultak fel.

A zsűri döntése alapján a királynői korona a kurdi Faragó Mirjam fejére került. Az első udvarhölgy a bonyhádi Rittinger Rebeka, a második udvarhölgy az ugyancsak bonyhádi Schlotthauer Renáta lett. A közönségdíj szintén azt bizonyítja, hogy a bonyhádi lányok igen szépek, hiszen ezt az elismerést a helybeli Szabó Lili vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában