a megye 7 csodája

2019.08.21. 07:00

Rétek pókbangóval és parkerdő kalábriai fenyővel

Tengelici rétek a pókbangóval és Tengelici parkerdő két külön természeti csodája megyénknek, ezért külön-külön lehet rájuk szavazni.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Molnár Gyula

A tengelici homokvidéken egyedi, az Éri-patak mentén kialakult láprétek legnagyobb botanikai értéke a fokozottan védett és szerencsére még megtalálható pókbangó (Ophrys sphegodes).

A tengelici homokvidéket egyetlen állandó vizű patak, az Éri-patak szeli át Pusztahen­csétől Kajdacsig, ahol a Sárvízbe torkollik. A patak mentén, a talajszint adottságaitól függően 1-től 10–12 hektár nagyságú láprétek alakultak ki, melyeknek részét képezi a Bárányi-rét, ahol a táj legnagyobb botanikai értéke a fokozottan védett, tavasszal virágzó pókbangó (Ophrys sphegodes), amely „jelzőnövényének”, az agárkosbornak társaságában mintegy „százas” állományában tenyészik ott.

A pókbangó a környezeti hatásokra rendkívül igényes, megmaradását az okszerű területkezelés, a megfelelő időben elvégzett kaszálás, vagy a kíméletes legeltetés fogja meghatározni. Korábban a patak menti réteken, több helyen tenyészett pókbangó, de az intenzív legeltetés, kaszálás és legfőképpen a műtrágyázás bevezetése következtében sok helyen kipusztult. A megmaradt tövekre az 1970-es évtizedben Kalotás Zsolt talált rá.

Fotó: Beküldött fotó

A parkerdő

A közigazgatásilag Tengelichez tartozó felsőtengelici Gindly-Benyovszky-kúria parkja volt Tolna megye első természetvédelmi területe, 1952-ben országos védelem alá helyezték, majd ennek feloldása után helyi védettség alá került. Legnagyobb értékét különleges madárvilága, méretes faegyedei mellett a Magyarországon csak itt található kalábriai fenyőállomány jelenti. A parkerdő közepén lévő kápolnát gróf Benyovszky Rezső építette fia végső nyughelyéül. A Gyulaj Zrt. az elvadult ősparkot turisztikai célból kitisztította, rendbe hozta, és mivel a kápolna annak szerves része, annak felújítását is felvállalták.

A legtöbb jelölést kapott természeti csodák közül olvasóink szavazata dönti el, hogy melyik 7 a megye legszebbje. A szavazatokat 2019. augusztus 8-tól augusztus 30-ig várjuk. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Online IDE kattintva szavazhat.

Túracélpont

A megyében közismert, az országban kevésbé, hogy nem csak az egyik legszínpompásabb madarunk, hanem egy tolna megyei település is a Tengelic nevet viseli. A falu, melynek címerében a tarka tollazatú madár az ott élők sokszínűségét szimbolizálja, 6 kastéllyal, illetve kúriával büszkélkedhet. A faluban 2014-ben átadott „Zöld út” a megkopott dicsőségű kúriák és a környék nevezetes élővilága közt kanyarog. Az épített örökségen túl megismerhetjük a Natura 2000 részét képező tengelici réteket, ahol még ürgékkel is találkozhatunk, de a pókbangós rétre is eljuthatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában