bogyiszlói paprikanap

2019.09.09. 14:00

A színes, ízes paprikát ünnepelték

Először rendezték meg a hétvégén a Színes, ízes bogyiszlói paprikanapot.

Hanol Erzsébet

Fotó: A szerző felvétele

A gyerekeket már reggeltől állatsimogató várta a Holt-Duna partján, kipróbálhatták Paprika Jancsi csúzlizdáját és a Bazsarózsa népi játékpark játékait. Helyi termékek közül is lehetett válogatni, többek között bogyiszlói motívumokkal díszített hímzések, paprikamintával dekorált konyhai eszközök és nemezékszerek szerepeltek a kínálatban. Délben kezdődött a lecsófőző verseny, amelyre hét csapat nevezett. Édes kategóriában a Puffin nevű társaság nyert, a Möcsei csajok lettek a másodikok és a Tolnai Szabad­idő Klub 2 a harmadik. A különdíjat a Bogyiszló testvértelepüléséről, Csernátonról érkezett csapat kapta. A Möcsei csajok erős kategóriában megszerezték az elsőséget, a Puffin lett a második, míg a Tolnai Szabadidő Klub a harmadik. A Bogyiszlói Idegenforgalmi és Turisztikai Egyesület érdemelte a különdíjat.

Délután a Bogyiszlói Paprika Lovagrend avatási ceremóniáját rendezték. Alapítótagként Tóth István, Csábrák Csaba, Hanol János, Görbe Ferencné Erdei Éva, Kemény András, valamint Schvébl János vehetett át okiratot. A terv az, hogy ezentúl minden második évben megrendezik a Paprikanapot, és akkor újabb tagokkal bővülhet a lovagrend, amelynek létrejöttére Szabadi András növényvédelmi és agrokémiai szakmérnök, a kalocsai tájkörzet legnagyobb termelési nagydíjas termelője adta áldását. Miként azt Tóth István polgármester elmondta, a lovagrenddel népszerűsíteni szeretnék a paprikatermesztést, ami egyre inkább elveszőben van. A faluhoz két paprika kötődik, a fűszerként használt kárász és a fehér húsú bogyiszlói paprika. Ezek termesztése presztízskérdés a település számára – tette hozzá a polgármester.

Az esti eső kissé átírta a programot, de aki maradt jól mulatott az Electric Soul és a Bogyiszlói Zenekar muzsikájára. A napot bál zárta a Paty Café zenekarral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában