tanévnyitó ünnepség

2019.09.03. 07:00

Csak az életre szabad tanítani a diákokat

Tanévnyitó ünnepséget tartottak hétfőn délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán, ahol közel kétszáz hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél (archív)

A Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar elnökségének a bevonulása után, majd a Himnusz eléneklését követően köszöntötték az elsőéves hallgatókat, a többi diákot és a tanárokat. Ezt követően prof. dr. Szécsi Gábor dékán mondott beszédet. Babits Mihály Tímár Virgil fia című regényét hozta fel példaként, mint mondta, ha nem az életre tanítjuk meg a diákjainkat, akkor csak gyötrődés lesz azok élete.

Úgy kell átadni a tudást, hogy azt hasznosítani tudják, számukra a világ egy jól olvasható könyvvé váljon. A jó egyetem lehetőséget kínál ahhoz, hogy a fiatalok elinduljanak azon az úton, melyen megvalósíthatják az álmaikat. A jó hallgató pedig az, aki él ezzel a lehetőséggel, mondta a dékán. Az ünnepség az elsőéves hallgatók fogadalomtételével és a hallgatókat egyetemi polgárrá fogadó dékáni kézfogással zárult.

Immár hagyomány, hogy a tanévnyitón köszöntik a jubiláló kollégákat is, és emléklapot adományoznak a leghűségesebb munkatársaknak. Az intézményben munkába állásának 30. évfordulója alkalmából dr. Bajner Mária főiskolai tanár, dr. Bús Imre főiskolai tanár és Gabi Gabriella tanár, illetve 25. évfordulója alkalmából Szirony Andrea tanár, valamint 20. évfordulója alkalmából Ambach Gyöngyi tanító, Bucsányiné Gréczy Gabriella tanító, Dániel Lilla Anna óvodapedagógus és Klics Andrea Zsuzsanna tanító vehetett át Jubileumi Emléklapot.

Nagy sikere volt az idei gólyatábornak is. A város különböző pontjain szakmai programokon és vicces vetélkedőkön vehettek részt az elsőévesek, melyek során a csapatoknak különböző képességeiket kellett megcsillogtatniuk. Voltak erősségi feladatok, ügyességi játékok, tesztek, vicces koreográfiák. Végül minden csapat az első helyen végzett.

Elismeréseket, díjakat, okleveleket adtak át

A tanévnyitón elismeréseket adtak át. Szeptember első napjától Áder János köztársasági elnök egyetemi tanárrá nevezte ki dr. Szemethy László Róbertet, a kar Vidékfejlesztési Intézetének igazgatóját. Kiemelkedő sportteljesítményéért dr. Miseta Attila, az egyetem rektora, Egyetemi Sportéletért Díjat adományozott Varga Ráhel, III. évfolyamos tanító szakos hallgatónak, illetve az egyetem Tanárképző Központja az Év mentorpedagógusa díjat adta Szentesné Nagy Éva, a Gyakorlóóvoda szakvezető óvónője és az Év vezetőpedagógusa díjat Szabó Matild, a Gyakorlóiskola szakvezető tanítója részére. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora elismerő oklevelet adományozott Béres Barbara tanító szakon végzett hallgató, Elter-Jantner Zsófia környezetkultúra szakos hallgató és Jádi Alexandra tanító szakon végzett hallgatók részére, melyet dr. Szécsi Gábor dékántól vehettek át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában