Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

2019.09.14. 13:00

Huszonhat szent ereklye található a missziós kereszten

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

A Pécsi egyházmegye alapításának 1010. évfordulóján, augusztus 23-án érkezett Pécsre a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt. Eredeti helye az esztergomi bazilikában van, onnan indították országjáró körútra, és oda is érkezik majd vissza.

A katolikus egyház a 2020 szeptemberében tartandó, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készül, melynek helyszíne Budapest lesz. A hívők ezreit megmozgató eseményt négyévente rendezik meg, más-más országban. Magyarországon most lesz másodszor, az előző 1938-ban volt. Az Eucharisztia: Krisztus teste, mely a miséken ostya formájában van jelen. A kongresszuson ennek jobb megértését szolgálják majd a lelki programok és előadások, melyek az áldozatbemutatás, az áldozás fontosságát hangsúlyozzák.

A missziós kereszt. Fotó: Wessely Gábor

A missziós keresztet egyházmegyéről egyházmegyére viszik, hogy már most segítse a híveket a felkészülésben, a ráhangolódásban. Maga a kereszt tölgyfából készült, három méter húsz centi magas, melynek bronz borítását, díszeit Ozsvári Csaba ötvösművész készítette 2007-ben. Összesen 26 ereklyetartót hordoz a kereszt. Középpontjában, ezüst tokban Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve. A további ereklyék pedig többnyire magyar szentektől valók: Szent István királytól, Szent László királytól, Szent Margittól, Szent Erzsébettől és másoktól.

Első Tolna megyei állomáshelye a tamási templom volt, ahol szeptember 2–4-ig láthatták a hívek. Szeptember 5-től 7-ig Szekszárdon, majd Dombóváron (szeptember 8–10), Pakson (szeptember 11–13) volt, jelenleg pedig Bátán van (szeptember 13–15). Onnan Hajdúdorogra viszik tovább.

Speciális járművel szállítják a keresztet templomtól templomig. Egy kerekes alkalmatossággal egy ember is könnyedén képes mozgatni a 150 kilós alkotást. A lépcsőknél persze segítség kell. Így történt Szekszárdon is, ahol a szállítást végző Putz Gábor – az esztergomi érsekség munkatársa – a helyi sekrestyés, Orbán István közreműködésével helyezte el a missziós keresztet a Béla téri templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában