költöznének

2019.09.13. 15:30

Saját irodát keres a látássérültek megyei egyesülete

Saját ingatlant szeretne vásárolni a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete, jelenleg pályáznak, valamint adományokat gyűjtenek, hogy mielőbb költözhessenek.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

Jelenleg is több mint ezerkilencszáz látássérült embernek segítenek Tolna megyében, az egyesületnek nyolcszáznegyvenhat tagjuk van. Az egyesület az élet minden területén segíti őket, és egy új, saját tulajdonú, nagyobb irodában a munkatársaik sokkal jobb körülmények között dolgozhatnának.

– A jelenlegi irodánknál az akadálymentesítés sok kívánnivalót hagy maga után, ráadásul, mivel hat fővel szeretnénk növelni a munkavállalóink létszámát, szükséges a váltás – mondta Kovács Lászlóné elnök. Hozzátette, a nemlátó emberekre jellemző, hogy tanulni, dolgozni szeretnének.

– Fiatalon csaknem teljesen elveszítettem a látásomat, külső segítséget nem kaptam, saját magam oldottam meg a látássérültségből eredő hátrányok miatti nehézségeket. Mindig a problémák megoldására törekedtem és törekszem. Csodákat tenni sajnos nem tudok, de a vak emberek felemelkedésében, esélyegyenlőségében szakszerűen tudok segíteni – mondta az elnök.

Szekszárdon 1984-ben alakult meg a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Körzeti Csoportja, ennek vezetését öt évig látta el, majd 1989-ben, miután az országos szövetségük Dombóvárról Szekszárdra helyezte át a szervezet székhelyét, vezető tisztségviselőnek választották meg.

Még ugyanebben az évben elkezdték a látássérült emberek felkutatását és összefogását a megyében. Az áthelyezéskor a taglétszám nem érte el a kétszáz főt, ám három éven belül megnégyszereződött.

Mint Kovács Lászlóné ismertette, sokat köszönhetnek a Tolna Megyei Balassa János Kórház szemészeti osztálya vezető főorvosának, Dr. Vastag Oszkárnak, valamint az elnökségi tagok és önkéntes segítőik kitartó összefogásának.

Várják a pártoló tagok segítségét

Tolna megyében kizárólag a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete látja el a látássérült emberek érdekvédelmét és érdekképviseletét. Egyesületük tagjai kizárólag olyan látássérültek lehetnek, akik látásvesztésük miatt fogyatékossági támogatásban vagy magasabb összegű családi pótlékban részesülnek. A tagsági viszony létesítéséhez nélkülözhetetlen a megyei szemész főorvos, dr. Vastag Oszkár igazolása, illetve az ellátásokról szóló határozat. Belépési nyilatkozat kitöltését követően a tagjaik fényképes igazolványt kapnak, amelynek segítségével számos kedvezményt vehetnek igénybe. Megilleti őket a kilencven százalékos utazási kedvezmény, az ingyenes könyvtárhasználat, kedvezmények múzeum és szabadidős létesítmények látogatásánál, valamint az egyéb, csak a tagság részére biztosított lehetőségek. Az egyesület szívesen fogadja pártoló tagok jelentkezését, akik munkájukkal és pénzbeli támogatásukkal szeretnék segíteni az egyesület tevékenységét.

Borítókép: Dr. Vastag Oszkár főorvos az elnökkel, Kovács Lászlónéval

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában