projekt

2019.09.08. 16:00

Tolna és Hargita megye közös EU-s programban szerepel

A résztvevők megízlelhették a völgység kincsét. Ez a kincs a Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet gyümölcslékínálata volt.

Wessely Gábor

 

A kisvejkei szövetkezet elnöke, dr. Tóth György tartotta az első előadást, aztán Barna Katalin a pénzügyminisztérium nemzetközi referense következett, majd Naszvadi Balázs, aki a Terület- és vidékfejlesztési osztályt vezeti a megyei önkormányzatnál. Mindannyian a helyi élelmiszeripari termékek piacra jutásának fontosságáról, mikéntjéről beszéltek. Hisz ez az EU által támogatott Fridge program lényege.

Hat ország szakemberei vesznek részt benne, és a projektnyitót Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban tartották, kedden és szerdán. Később a többi résztvevőhöz is ellátogatnak tapasztalatcserére: Görögországba, Belgiumba, Németországba, Finnországba és Erdélybe.

Köszöntőjében Ribányi József a megyei közgyűlés alelnöke azt emelte ki, hogy Tolna egy mezőgazdasági megye, tehát a helyi termelők, élelmiszer-feldolgozók és kereskedők megtartása létfontosságú. A marketingre nagy hangsúlyt kell fektetni, ezt maga is megtapasztalta, amikor Tamási polgármestere volt, és fűszerpaprika-termelésbe, értékesítésbe kezdtek. Külön üdvözölte a Hargitából érkezetteket; ez az első olyan EU-s projekt, amelyben Tolna a testvérmegyéjével együtt vesz részt.

A Fridge projektmenedzsere, Kiss Balázs a lebonyolítás részleteit ismertette. A Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség koordinálja a munkát. A projektpartnerek találkozókat szerveznek, bemutatják a náluk jól működő modelleket, s a végén javaslatokat tesznek a szükségesnek vélt változtatásokra. Az élelmiszeripari kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése, a hazai piacon való helytállás, és esetenként a nemzetköziesedés segítése a fő cél. Feltárják az érintett országokban a támogatási rendszereket és azok hiányosságait is. Kérdőíveket töltetnek ki, interjúkat készítenek az érintettekkel, hogy minél pontosabb képet kapjanak a következtetések levonásához. A projekt lebonyolítására négy év – 2019. augusztus 1-től 2023. július 31-ig – áll rendelkezésre, és 1,2 millió euróból gazdálkodhat a hat partner.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában