képzés

2019.10.05. 16:00

Külföldről is fogad hallgatót a szekszárdi bioenergetikai mérnök

Brüsszelbe készül Tőzsér Béla bioipari továbbképzésre, s azt követően megy a novemberi tokiói Körforgásos Gazdasági Világkonferenciára, az EU-s küldöttség tagjaként. A szekszárdi mérnök oktatói tevékenységet is folytat. Laboratóriuma a klímavédelemmel, bioenergetikával és körforgásos gazdasággal foglalkozó hazai és külföldi egyetemisták gyakorlati képzőhelye.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Környezetvédelemmel, klímavédelemmel, bioenergetikával, mezőgazdasági hulladékfeldolgozással, szenny­víztisztítási rendszerek kidolgozásával, rákmegelőző és terápiás biogyógyszerek alapanyagainak előállításával, a megújuló energiával, a körforgásos gazdasági létesítmények megvalósításával foglalkozik Tőzsér Béla. A szekszárdi bioenergetikai mérnök idestova fél évszázada kezdte a szakmai pályafutását.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy a világ összes bajára tud megoldást, de a finanszírozással – mint oly’ sok korát megelőző kiválóságnak – gondjai vannak. Több nyelven beszél, számos nemzetközi konferencia és bizottság munkájában vett már részt előadóként és szakértőként. Most is készül Brüsszelbe, egyhónapos bioipari továbbképzésre. Azt követően utazik a novemberi tokiói Körforgásos Gazdasági Világkonferenciára, mint az EU-s küldöttség tagja.

Bizonyos környezetvédelmi problémák megoldását illetően, a hivatalos állásponttól meghökkentően eltérő a véleménye. – Nem kell a magas szén-dioxid kibocsátású üzemeket bezárni. A cső végére, ahol a klímagázok távoznának, telepíteni kell a mi berendezésünket, és a káros emissziók energetikai, biotechnológiai biomasszává alakulnak, oxigéntermelés mellett.

Oktatói tevékenységet is folytat a szekszárdi mérnök. Már közel húsz külföldi és jó néhány hazai diák készítette nála a diplomamunkáját. Kis laboratóriumában legfeljebb öt-hat személlyel tud foglalkozni, de tervezi a bővítést: a szekszárdi ipari park területén akar egy nemzetközi képzőközpontot létesíteni. Most négy fiatalnak a konzulense, két magyarnak – Per­sics Mariannának (PTE TTK), Molnár Brigittának (Szent István Egyetem) –, és van nála egy török – Emre Ayhan (Aksaray University) –, valamint egy mexikói – Edgar Ramirez Huerta (Universidad Autónoma de Guadalajara) – diák. A szakmai munkában segítségére van fiatal kollégája, Szabó Bettina biomérnök.

A kezdetekről így nyilatkozik Tőzsér Béla: – Az első egyetemisták Franciaországból kerestek meg 2006-ban. Aztán más kontinensekről is jöttek a kötelező külföldi szakmai gyakorlatra. Az én munkásságomat a nemzetközi szaksajtóból ismerték. Megtapasztalhatták, hogy mi integrált mérnöki tevékenységre oktatjuk a diákokat, mondhatni: itt többet kapnak, mint az egyetemen. Volt olyan hallgató, akinek elintéztük, hogy a paksi atomerőmű vezérlőtermében tölthesse a gyakorlati ideje egy részét, mert olyan témájú záródolgozatra készült.

Kedvenc kutatási területe a szekszárdi mérnök-oktatónak a mikroalgák világa. Ezek számos fajtája alkalmas takarmányozásra, talajjavításra, előállíthatók belőlük kozmetikumok, gyógyászati anyagok, bioüzemanyagok, elektromos- és hőenergia. A táplálkozás terén is megannyi a lehetőség, a bébitápszertől a sportolók táplálékkiegészítőin át az űrhajós ételekig. Ám most az algánál is jobban érdekli a fenntartható fejlődéssel foglalkozókat a körforgásos gazdálkodás. Vannak már biztató elméleti elképzelések, de Tőzsér Béla fájlalja, hogy ezek gyakorlatba való átültetése késik.

– Rengeteg pénzt költenek az Unióban kutatásokra, és ott rendszerint meg is áll a mutatvány. Márpedig a kutatásból önmagától nem lesz termelés. Képzett mérnökök kellenek, akik a kutatási eredményeket megfelelő módon alkalmazni képesek. Hogy legyenek erőművek nulla szén-dioxid kibocsátással, biokomplexumok, melyek több termék előállítására alkalmasak, és a kiváló mélységi vízbázisunkat hasznosító beruházások.

Tudatosság

A globális környezeti problémák orvoslására javasolják a szakemberek a lineáris gazdaságról a körforgásos gazdaságra való áttérést. Vagyis: a pazarló túlfogyasztás miatti környezetszennyezés felszámolását. Ami bemegy a rendszerbe, legyen felhasználva, újrahasznosítva! A tudatos és intelligens termék- és folyamattervezésnek köszönhetően már maga a nyersanyag-felhasználás is kevesebb lesz. Mert minden mindennel összefügg, minden mindenre hat a földi ökoszisztémában. A hulladék újrahasznosítása, a klímavédelem, az energia megújuló forrásból való előállítása a cél.

Már működő megvalósítási formák: 1. bioerőmű, Edenderry (Írország), Pécs (Magyarország), 2. biofinomító, Amsterdam (Hollandia), Dunaföldvár (Magyarország), 3. biofarm, Serra Negra,(Brazilia), Körös-Maros (Magyarország), 4. biokomplexum, Biocenter (Finnország), 5. bioipari park, Bronsville (Mexikó).

Borítóképünkön Tőzsér Béla (középen áll), Edgar Ramirezzel (balról), Szabó Bettinával, Percsics Mariannával és Emre Ayhannal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában