Európai Szövetség a Depresszió Ellen

2019.10.26. 11:30

Mindig vannak intő jelei a gyermek- és ifjúkori depressziónak

A gyermek- és ifjúkori depresszió és öngyilkosság áll a fókuszában annak a kampánynak, amelynek indítóját tegnap tartották a Babits Mihály Kulturális Központban. Mint elhangzott, a betegségnek vannak árulkodó jelei, az érintett fiatalt gyakran mégis pusztán szemtelennek bélyegzi a környezete.

Foray Nándor

2019.10.25 Szekszárd, A Babits Mihály művelődési központban sajtótájékoztatót tartottak a depresszió megelőzése érdekében. Fotós: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az Európai Szövetség a Depresszió Ellen (EAAD) programját ismertető sajtótájékoztatón Székely András projektvezető, a Végeken Egészséglélektani Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, a fókuszban a fiatalkori depresszió felismerése áll. Ez nem keverendő össze a kamaszkori krízissel, amely az életszakasz természetes velejárója.

Dr. Tóth Mónika Ditta, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatója elismeréssel adózott Szekszárdnak: mint mondta, példaértékű az összefogás, melyet a helyi közösség a depresszió megelőzése és kezelése érdekében tanúsít. Dr. Németh Adrienn, a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szak­ambulancia szakorvosa hangsúlyozta, hogy gyógyítható a gyermek- és a serdülőkori depresszió.

Az előadások 14 óra után kezdődtek. Pócs Margit, a Mentálhigiénés Műhely elnöke arról beszélt, olykor csak egy igaz ember kell ahhoz, hogy valaki kikerüljön a krízisből. Székely András projektvezető – mintegy alátámasztva az elhangzottakat – hozzátette, az ismeretek bővítése életeket menthet, hiszen akár a fodrász, a kozmetikus vagy a pincér is észlelheti, hogy valakiben megfogalmazódik az öngyilkosság gondolata.

Ugyanakkor fiatalkorban nehéz diagnosztizálni a depressziót, a gyereket gyakran csak szemtelennek tartja a környezete – mondta dr. Németh Adrienn gyermek- és ifjúságpszichiáter. Hozzátette, 20-25 évvel ezelőtt még nem is hittek a gyermekkori depresszió létezésében. Majd arról beszélt, árulkodó lehet az ingerlékenység, az agresszió, a táplálkozási zavar, az iskolai teljesítményzavar, az öngyilkossági gondolat. A kamasz drogozásba, ivásba vagy önsértésbe menekülhet.

Harmincéves az Őszinte Szó

Alapküldetés a megelőzés, jelentette ki Pócs Margit, a Mentálhigiénés Műhely elnöke. Fontos a személyes segítség.

Harmincéves az Őszinte Szó Felnőtt és Ifjúsági Lélekvédő Szolgálat, mely a hét minden munkanapján elérhető és segítséget nyújt. Egy este három-négy kliensre jut idő. A szolgáltatás ingyenes, képzett szakemberek, segítők, remek szupervíziós háttér áll rendelkezésre. Cél az elmagányosodás elkerülése.

Az önkéntes segítőknek nagyon nagy szerepük van; kell, hogy minél többen legyenek, akik felvállalják mások segítését és a másokra való odafigyelést. Idáig 534 diákkal tudtak foglalkozni, májusra kortárs segítő csoport kialakulását szeretnék, árulta el Pócs Margit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában