Vállalkozói Szalon

2019.10.10. 17:30

Simonovits András a nyugdíjdilemmákról beszélt

Budavári Kata

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Dr. Simonovits András matematikus-közgazdász volt a Vállalkozói Szalon vendége szerdán este. A tudós Nyugdíjdilemmák címen tartott előadást Szekszárdon, a Mészáros Borházban. Prezentációja első felében a jelenlegi helyzetet értékelte, majd megoldást is kínált a problémákra. Kiindulópontként elmondta, hogy a népességöregedés miatt a fejlett országokban átalakításra szorul a nyugdíjrendszer hosszú távon. Bírálta a merev nyugdíjkorhatárt, helyette rugalmasat vezetne be, ha rajta múlna a döntés, amely ösztönös, és automatizálja az általános korhatárt emelést.

Elismerte, hogy a felelőtlenek, akik korábban nyugdíjba mennének, rosszabbul járnának. Eltörölné a Nők 40-et, mert szerinte méltánytalan, és mert sokan nem járnak jól vele, ugyanakkor megemelné a kisnyugdíjakat. Emellett nem az árakhoz igazítaná az időskori járandóságot, hanem még az aktív évek alatt lehetne pontokat gyűjteni, és eszerint alakulna a nyugdíj. Arról is beszélt, hogy az önkéntes nyugdíjrendszer keveseknek ad sokat, holott sokaknak kellene keveset juttatnia.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában