építészet

2019.11.17. 11:30

A szívvel készített föld alatti kupolák mesterei

A tágas pincék, föld alatti vendéglátó helyek némelyikében ma már kupolák is vannak. Ezt az építészeti elemet Heimann Ferenc hozta vissza a feledés homályából. Fia, Heimann Csaba folytatja, amit apja 1996-ban elkezdett.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

A testvére, az ismert borász, Heimann Zoltán pincéjében építette az első föld alatti kupolát Heimann Ferenc, 1996-ban. Ma már a munkák zömét a fia, Heimann Csaba által irányított vállalkozás végzi, de a bonyolultabb kivitelezéseknél gyakran kikérik a tapasztalt szakember véleményét.

– Nem állítom, hogy rögtön tudtam, hogy ezt akarom csinálni – emlékszik a kezdetekre a fiatal építészmérnök –, pláne úgy, hogy apám a főnök, de tény, hogy 18 évesen, 2001-ben bekapcsolódtam a munkába. Mostanra 10-15 saját kivitelezésű, kupolás pince van mögöttem (a Dél-Dunántúlon, az Alföldön, a Balaton-felvidéken), készülök a Mátra-aljára, két kápolna is szerepel a referenciáim között, de még messze vagyok édesapám tudásától. Boltívek kialakítását viszonylag sokan vállalják, ám a kupola kétszáz éve eltűnt a hazai pinceépítészetből. Ezt, tudtommal apám hozta vissza a feledés homályából, a szakmai ismereteinek, a fantáziájának és a két kezének köszönhetően. Mert szerintem a jó építész nemcsak tervez; a téglát is megfogja. S ami még ennél is fontosabb: szívvel kell csinálni!

Saját környezetüket is egyedi módon alakítják ki Heimannék. Amikor a válság után megcsappantak a megrendelések, 2010-11-ben volt idejük, hogy a Decsi-hegyen lévő tanyájukat kipofozzák, létrehozva a Fehér Tehén Panziót.

– Nem vagyunk borászok – mondja Heimann Csaba –, ezért választottuk ezt a szőlőtermő vidéken meglehetősen szokatlan nevet. Édesanyám jól ért a marketinghez, az ő ötlete volt, és bejött. Sok régi anyagot, téglát, gerendát használtunk fel; dicséri, aki látja. Számomra ez a munka értelme; ez boldogít, nem a pénz. Alkottam valami elismerésre méltót, valami maradandót…

Maga döntött úgy, hogy folytatja apja mesterségét

Heimann Csaba 1982-ben született Szekszárdon. Édesapja építész technikus, édesanyja dekoratőr, nővére a szépségiparban dolgozik: manikűrös és műköröm-építő. Építészmérnöki diplomát 2011-ben szerzett Pécsen. Nem íróasztal mellett ücsörgő alkat. A kivitelezésben is mindig résztvevő szakember, akit a speciális építészeti megoldások érdekelnek: pincék, kápolnák, parasztházak.

Referenciái között két kápolna is szerepel, Verőcén és Mártélyban. Heimann Csaba az apja mellett tanulta a pinceépítés mesterségét, a boltívek és kupolák kialakítását. Nem noszogatásra, hanem önszántából döntött úgy, hogy folytatja apja mesterségét, és szülővé válva sem gondolkodik másként. Vagyis: hétéves fiát sem akarja befolyásolni a majdani pályaválasztásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában