tolna megyei mérnöki kamara

2019.11.30. 07:00

Az e-mobilitás köré szervezték a napot

Aktuális témakörben szervezte meg tagjainak hagyományos őszi szakmai napját a Tolna Megyei Mérnöki Kamara. Az előadások az e-mobilitásról és a villamosságról szóltak a Vármegyeháza dísztermében. Mint azt Palotásné Kővári Terézia elnök és Fenyvesi Csaba alelnök elmondta, két éve Paks II. tervezése került előtérbe. A most pénteki program részben ennek folytatása volt, illetve ismerkedtek az elektromos autók működésével.

Budavári Kata

Fotó: Kiss Albert

Adta magát a téma, állítja a Tolna Megyei Mérnöki Kamara Paksi Atomerőműnél dolgozó alelnöke, Fenyvesi Csaba. A szervezet ugyanis az e-mobilitással és a villamossággal kapcsolatos előadásokat kínált pénteki szekszárdi szakmai napján tagjainak. A szekszárdi Vármegyeháza díszterme meg is telt érdeklődőkkel.

Egy nem villamosmérnök lényegében épp olyan laikusnak számít a villamosság terén, mint egy szakács Fenyvesi Csaba, a megyei mérnöki kamara alelnöke szerint. És bár az elektromos áram régóta jelen van az életünkben, az utóbbi néhány esztendőben újra a figyelem középpontjába került. A kamara őszi szakmai napjának megnyitóján az alelnök elmondta, az autók meghajtása hit kérdése. Eddig voltak, akik a benzin, mások a dízel járművekben hittek, most azonban egyre inkább azt hallani, hogy a jövő az elektromos autóké. Ezért hívták el Darvas Istvánt, a MILE Kft. témavezetőjét, aki ezen járművek energiaellátásáról, üzemeltetéséről beszélt, és ennek apropóján próbálhatták ki a konferencia résztvevői két elektromos autó vezetését.

Fontos volt meghatározni az elektromosságot is, elmondani, hogy a villanyenergia honnan jön, és miként kerül a felhasználóhoz. Az előadók között volt ezért Szántó István, az atomerőmű karbantartó üzemvezetője, aki a generátorokról, napelemekről tartott prezentációt. Dr. Fazekas András István, a műszaki egyetem tanszékvezetője a villamosenergia-rendszerek szabályozásáról tartott előadást, Süli János miniszter pedig Paks II aktualitásaival és a tervekkel ismertette meg a hallgatóságot.

Borítókép: Érdekes előadások hangzottak el a Tolna Megyei Mérnöki Kamara szakmai napján, ezúttal az elektromos energiáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában