együttműködés

2019.11.08. 20:00

Hargitától Tolnáig ívelhet a közös híd

Tavaly szeptember elseje óta hivatalos szerződés köti össze Tolna megyét és a székelyföldi Hargita megyét. A két elnök, Fehérvári Tamás és Borboly Csaba egyaránt kijelentette, hogy a kapcsolatnak gazdag tartalmat szeretne adni. Ez a folyamat ma Szekszárdon, a Vármegyeháza dísztermében érkezett újabb állomásához.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Mint azt a jelenlévő és összefoglaló beszédet tartó Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, a pénteki találkozónak idén márciusban már volt előzménye a csíkszeredai megyeházán. Ott közös csapat kezdte el feltérképezni az együttműködés lehetőségeit. Ez a műhelymunka folytatódott ma a Vármegyeháza dísztermében. A mintegy húsz tagú Hargita megyei küldöttséget Orbán Attila, a megyei közgyűlés – erdélyi születésű – alelnöke köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy tudatosan kerüli a vendég megnevezést, miután az erdélyi magyarok testvéreink, így tehát összetartozunk.

Kolozsvári Tibor, Hargita megyei tanácsos, a küldöttség vezetője kiváltképp az oktatás, szakoktatás, valamint az épített örökség védelme területén látott olyan kapcsolódási pontokat, melyek kiszélesítésre és elmélyítésre várnak.

Az oktatás terén létesítendő együttműködés Dömötör Csaba, a Szekszárdi Szakképzési Centrum kancellárja szerint is komoly tartalékokat szabadíthat fel. Közölte, hogy nagy örömmel mutatják be az erdélyi kollégáknak a nemrég átadott Digitális Közösségi Alkotóműhelyt. Áttekintik azokat a lehetőségeket is, melyek a pedagógiai, módszertani és kulturális gondolatok cseréjét teszik rendszeres gyakorlattá.

Ezután a résztvevők érdeklődési körüknek illetve szakterületüknek megfelelő kerekasztal beszélgetésen vettek részt, értéktár, projektek, vállalkozások, helyi termelők, kultúra, oktatás, média, katasztrófavédelem témakörökben elmélyedve.

Csoport a gyors elérhetőségért

A Tóth Róbert elnöki kabinetvezető koordinálásával összeülő média kerekasztalt megtisztelte jelenlétével Orbán Attila megyei közgyűlési alelnök. Egyebek mellett szó esett a Határtalanul! programról: a Tolna megyei diákcsoportok utazása, amennyiben az Hargita megyére is kiterjed, hasznos és színes híranyagot jelenthet az összes érintett médium számra. A rendszeres és gyors kapcsolattartás érdekében valamennyi résztvevő támogatta egy olyan közös szakmai csoport létrehozását, mely a legnagyobb közösségi portálon működne.

Borítókép: Orbán Attila is köszöntötte a Hargita megyei küldöttséget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában