ítélet

2019.11.18. 17:30

Tizenegy éves lányt próbált elcsábítani

Két év börtönbüntetésre ítélt egy idős férfit a Szekszárdi Járásbíróság, miután kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek. A szabadságvesztés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették. Meg kell fizetnie a több mint 255 ezer forint bűnügyi költséget is.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock

A vádlott a feljelentés megtételéig együtt élt három unokájával, akiknek a gyámságát is ellátta. Az akkor 11 éves sértett rendszeresen átjárt a férfi unokáihoz, akik közül egyik az osztálytársa volt, a vádlott tehát tisztában volt a kislány életkorával. 2017 utolsó napjaiban a gyerek biciklivel elesett és erősen beütötte a nemi szervét. A vádlott a következő látogatáskor arra kérte, hogy mutassa meg a sérülését, de a gyerek ezt elutasította és az esetet édesanyjának is megemlítette, aki megtiltotta a lányának, hogy átmenjen a férfi házába.

A következő év elejétől május elsejéig a 71 éves férfi és a gyermek egy levelező rendszeren tartották a kapcsolatot. Áprilisban és májusban már szülői felügyelet mellett zajlottak beszélgetések. A levelekben a vádlott azt kérte, estenként könyörögve, hogy a gyerek látogassa meg őt és családtagjait, sőt tanácsokat is adott, hogy milyen ürüggyel, illetve hazugsággal tudna elmenni otthonról. Arra is figyelmeztette, hogy a levelezést törölje. Egy alkalommal meg is dicsérte, hogy a legutóbbi találkozáskor engedékenyen viselkedett vele, mivel eltűrte a simogatását. A férfi a sértettet nem kényszerítette olyasmire, amit a gyerek nem akart volna megtenni, de nem volt tekintettel a gyerek testi és erkölcsi határaira. Lelkileg próbálta manipulálni testi közelségének az eltűrésére, aminek szexuális tartalmával a gyerek nem volt ugyan tisztában, de a férfi tolakodó magatartása félelmet, és szégyenérzetet keltett benne. A vádlott a kórosság mértékét el nem érő személyiségzavarban szenved, de ez nem korlátozta cselekménye következményeinek a felismerésében. A szakértő szerint a vádlott intellektusa lehetővé tette viselkedése társadalmi megítélésének felismerését. Az ítélet jogerős, tájékoztatott dr. Kovács Ildikó a Szekszárdi törvényszék sajtószóvivője.

Ez a történet is az internet veszélyeit példázza: a személyes kapcsolat megszakadása után így akarta befolyása alatt tartani a vádlott a sértettet, amit gyerek kérésére az édesanyja megakadályozott.

Legfontosabb az óvatosság

Úgy látszik nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az internethasználat veszélyeire. Mivel a világháló használatát megtiltani reménytelen, különösen a 14 évnél fiatalabbak figyelmét kell felhívni például arra, hogy senkivel sem kötelesek kapcsolatot tartani. Az üzenetekre nem kell válaszolni, a nem kívánt profilt törölni lehet. A hízelgésnek nem szabad bedőlni, tilos találkozni, különösen ismeretlen helyen valakivel, akiről csak az interneten használt neve tudható. Ráadásul akár még a megadott adatok is lehetnek hamisak. Annak érdekében, hogy a gyerek ne lógjon folyton a világhálón leginkább érdekes családi programokkal lehet védekezni. Ezek alkalmat adnak a beszélgetésre, sőt oktatás nélkül megtanulják a gyerekek a társas érintkezés, helyes viselkedés szabályait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában