segítők

2019.12.08. 14:00

A látássérültek mindennapjait könnyítik meg

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött kép

A Tamási Látássérültek Esélyegyenlőségéért Egyesületnek közel kétszázhatvan tagja van, többségük nehéz anyagi körülmények között élő nyugdíjas, idős ember. A szervezet főként a helyieket fogja össze, de a környékbeli településekről – Iregszemcséről, Nagykónyiról, Regölyből és Pincehelyről – is csatlakoztak hozzájuk néhányan. Az egyesület vezetője szerint ahhoz, hogy a többségi társadalom megfelelően viszonyuljon a gyengén látókhoz, sokat kell dolgozniuk.

– Az idén normatív támogatásból, tagdíjakból, adományokból tartottuk fenn magunkat. A Művelődési Központban ingyenes helyünk van, heti egyszer tartunk ügyfélfogadást, alkalmazottunk nincs. Önkéntesekkel dolgozunk annak érdekében, hogy könnyebbé, szebbé tegyük a tagok életét. December elején például adományt gyűjtünk, a tartós élelmiszereket a rászoruló gyerekek között osztjuk szét – mondta lapunknak Kudari Lászlóné elnök. Hozzátette, ahhoz, hogy egy látássérült embernek megmaradjon az önbecsülése, fontos, hogy ne csak kérjen, adni is tudjon.

Úgynevezett nyitott rendezvényeket tartanak, amelyeken bárki részt vehet, de iskolásokat, szervezetek képviselőit is meghívják, hogy megismertessék magukat, az embereknek legyen tudomásuk az életükről, problémáikról.

– Az elfogadás az, amivel a látássérülteket segíteni tudja a társadalom. A tagjaink nyolcvan százaléka nyugdíjas, idős ember. Ők sokszor elsősorban azért jönnek be az irodánkba, hogy valaki meghallgassa őket, beszélgetni tudjanak a problémáikról – hangsúlyozta Tóth Istvánné elnökségi tag.

Minden hónapban megtöltenek egy éléskamrát

A napi megélhetési gondok enyhítésére hozták létre a „Töltsünk meg együtt minden hónapban egy éléskamrát!” programot, melynek keretében havonta egy rászoruló tag tízezer forint értékű élelmiszert kap. A fiatal tagokat iskolakezdési támogatással segítik. A támogatások igénylésének adminisztrációjában is készséggel állnak rendelkezésre. A vakok munkavállalását is ösztönzik. Tamásiban például van egy üzem, ahol csomagolási munkákat végezhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában