siker

2019.12.25. 16:00

A zenélés mozgatja meg legjobban a diáklányt

Egy Tolna megyei fiatal művész – Pókai Lilla – támogatást nyert a MOL Tehetségtámogató Programjában, amely országszerte idén összesen 19 millió forinttal segíti a fiatal tehetségeket, akik az elnyert összeget leginkább hangszer megvásárlására, útiköltségeik fedezésére vagy kutatásra fordítják.

Foray Nándor

Fotó: Máté Réka

Pókai Lilla tizennégy esztendős klarinétos, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium hat­osztályos gimnáziumának tanulója. Nővérével együtt írták a pályázatot, mondta. Mégsem számított rá, hogy nyerni fog, nagyon örült neki. Még nem tudja, hogy pontosan mihez kezd a távolabbi jövőben, de nem szeretné abbahagyni a zenélést. Zenetanárát, Seleljo Jaroszlavot nagyon szereti, hét­éves kora óta hozzá jár. Mindig kitartó volt a tanár, olyankor is, ha Lillának éppen ­rossz napja volt. Nagyon sokat segített a lánynak.

Pókai Lilla. Fotó: Máté Réka

Pókai Lilla nővére többször is fellépett Földesi Lajos hegedűművésszel, és Lilla megnézte ezeket az alkalmakat; sokat jelentett neki, amikor Földesi Lajostól ő is lehetőséget kapott, hogy a Szekszárdi Kamarazenekarral megmutathassa magát, és a zenekarral felléphetett szólistaként.

Számos megyei, regionális és nemzetközi versenyen végzett az élen. Tervei között szerepel 2020 májusában a „Mesterek és Tanítványaik” válogatójára jelentkezni. Mint elárulta, a zenére mindig szakít időt – jobban szereti, mint a tanulást.

A MOL Tehetségtámogató Program ebben a tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10 és 23 év közötti eredményes diákok, művészjelöltek és természettudományos tehetségek pályafutását és további sikereiket. A beérkezett 267 pályázatból a szakértő zsűri értékelése után a pályázatokat kiíró MOL Alapítvány kuratóriumának döntése alapján 67-en kapták meg az igényelt támogatást. A pályázaton elnyert támogatási összeget a tehetségek leginkább hangszer megvásárlására, előadásokra, tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök biztosítására, vagy egy-egy verseny útiköltségének biztosítására fordítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában