ideálok

2019.12.21. 20:00

Az első benyomás a külsővel kezdődik

Az elkövetkező időszakban még mindig a karcsú derekú, gömbölyű csípőjű, telt keblű, fitnesz hölgyek lesznek a női ideálok a férfiak számára. A nőknek pedig a szálkás izomzatú, szintén fitt férfiak tetszenek majd. Jó hír lehet a hölgyeknek, hogy ha ismerik párjuk testtömegét, akkor kiszámíthatják, hány női vetélytársuk van.

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock

Kitanics Márk klinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértő elmondta, hogy a női-férfi párkapcsolatokban, házasságokban a következő évben ismét a klasszikus szerepek kerülnek előtérbe, így lesz ez Tolna megyében is.

Ám a két nem között jó néhány különbség van, a nők, intuitívabbak, verbálisabbak, érzékenyebbek, a férfiak hozzájuk képest fizikailag erőfölényben vannak, és jobban tájékozódnak.

Ez csak néhány egyszerű példa, de jól kifejezi, hogy azok, akik genetikailag, evolúciósan megpróbálják felborítani a férfi-női szerepeket, rossz úton járnak.

– Az ember mérsékelten poligám faj. A humánetológia azt mondja, hogy egy-egy állatfajnál a nőstény és a hím testtömegének különbségéből kiszámítható, hogy egy hímre hány nőstény jut. Ez a szám az emberekre vetítve átlagosan 1,6, tehát egy férfire ennyi nő jut – mondta a klinikai szakpszichológus.

A hölgyek ugyanis valamivel többen vannak, mint a férfiak, és általában hosszabb életkort élnek meg, de számítanak a családi minták is abból a szempontból, hogy kiben milyen mértékben lakozik hűtlenség.

Mindezek ellenére Kitanics Márk szerint egy embernek az életében egy párja van, és a megcsalásoknak gyakorlatilag egyszerű az üzenete: a csalfa félnek nem felel meg a párja. Sok esetben azért, mert nem tetszik neki a külseje, szebbet, tetszetősebbet talál.

Az úgynevezett evolúciós kereslet a nők és a férfiak iránt azonban számtalan dologtól függ.

Míg például a nyolcvanas években a vékony nők voltak divatosak, mostanra a karcsú derék, gömbölyű csípő, nagyobb mellek, a fittebb, kicsit izmosabb nők a népszerűek. A férfiak először mindig a hölgy külsejét tekintik meg, fontos a számukra, hogy meg tudják találni bennük a saját vágyaikat.

A nőknek évtizedekkel ezelőtt a nagydarab, kigyúrt férfiak tetszettek, manapság inkább a szálkás izomzatúak vonzóak a számukra. A kapcsolatok a másik külseje iránti elvárásokkal együtt nyitottabbá váltak, ám míg a nők a múlt században a férfiaktól függtek, a mai időkben az egyenjogúsággal demokratikusabbá vált a családok működése.

Együtt van karrier és egyenjogúság

Az ideális családkép, mindenféle trendektől, korszakoktól függetlenül, már évezredek óta ugyanaz: a férfi és a nő házasságban él, meghitt, szeretetteljes viszonyok között közös gyermekeikkel. A férfi a család fenntartója, a nő a családi tűzhely őrzője, az utódok nevelője. Különbséget csak annyiban találni, hogy az elmúlt évtizedek alatt mindkét házas fél karrierje, állása ugyanolyan fontossá vált. Ezen a téren egyenjogúság van közöttük. Ám a nőtől továbbra is azt várják, hogy a munkájával, és mindenféle élethelyzettel szemben a családját összetartsa és működtesse. A férfiaktól pedig azt, hogy képesek legyenek anyagilag a családjuk minden egyes tagjának ellátásáról gondoskodni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában