Lakható Szekszárdért Egyesület

2019.12.27. 14:00

Centrum maradhat: további három évre szól a megbízás

A következő években is a Lakható Szekszárdért Egyesület működteti a Civil Információs Centrumot. A közhasznú szervezet pályázaton nyerte el erre a jogot.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

A Civil Információs Centrum címet Tolna megyében a program 2012-es indulása óta a Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület viseli. A jelenlegi megbízás ez év végéig szól, de mert a szervezet sikeresen pályázott, további három évig, azaz a 2020 és 2022 közötti időszakban is szolgálja a megye civil közösségét.

Réger Balázs elnöktől megtudtuk, a már megszokott helyen, Szekszárdon, a Béla király tér 6. szám alatt működik a centrum, amelyet Sándor Tamás vezet. Működésükkel hozzájárulnak a civil szervezetek megerősödéséhez, és támogatják a köz-, a gazdasági és a civil szféra közötti együttműködés hatékonyabbá tételét. Azaz egyfajta kapocs szerepét is betöltik, hiszen a Lakható Szekszárdért Egyesületnek aktív kapcsolata van például a szekszárdi önkormányzattal.

Az elnök elmondta, pénzügyi és pályázati tanácsadó rendszert működtetnek. Segítenek a hozzájuk forduló szervezeteknek az éves beszámoló vagy a költségvetés, pénzügyi elszámolás során. A pályázatok, ezen belül is elsősorban a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) által nyújtott támogatások esetében konkrét információkkal szolgálnak. A NEA-pályázatok kiírása előtt a centrum tájékoztatókat tart a járási központokban.

Jogi tanácsadást szintén nyújtanak, például egyesület, alapítvány megalapításához, alapító okirat módosításhoz. Emellett informatikai és kommunikációs segítséget nyújtanak. A harmadik lábat pedig – Réger Balázs tájékoztatása szerint – a civil szervezetekről készített naprakész adatbázis jelenti. Ez megkönnyíti a kapcsolattartást az egyesületekkel, alapítványokkal.

Konferencián, hírlevélben, honlapon is tájékoztatnak

A kapcsolattartásban és a tudnivalók eljuttatásában kiemelt szerep jut a Civil Információs Centrum havi hírlevelének, amely civil információkat tartalmaz. A legfontosabbak hírek a honlapon, a cicszekszard.hu-n is elérhetők. Réger Balázs elmondta, több egyéni projektjük is van, legutóbb ősszel szerveztek konferenciát.

Összesen húsz civil szervezet nyerte el a 2012-ben első alkalommal meghirdetett „Civil Információs Centrum” címet. A CIC hálózatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozta létre, 2018-as évtől a Miniszterelnökség működteti és ellenőrzi. A kiválasztott szervezetek a cím birtokában sokoldalú, gyakorlati és elméleti segítséget tudnak nyújtani más civil szervezetek számára.

Borítókép: A gyengénlátókkal közösen érzékenyítést is szerveztek már

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában