Legelső a biztonság

2019.12.18. 20:00

Évzárót tartott a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.

Hagyományos évzáróját tartotta ma a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Pakson. A rendezvényre meghívást kaptak a társadalmi ellenőrzésre hivatott négy társulás polgármesterei és a társulás elszámolásában közreműködő szakemberek is.

Szeri Árpád

Fotó: Molnár Gyula

A vendégeket dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd előadást tartott a társaság idei tevékenységéről. Az atomerőműből származó, sugárzó hulladékok és elhasznált fűtőelemek, valamint a különböző tevékenységek alkalmával keletkező radioaktív hulladékok szállítása és tárolása idén is nagyfokú biztonság mellett valósulhatott meg. Ez a megállapítás is elhangzott az ülésen.

Annak érdekében, hogy ez a jövőben, hosszú távon is biztosítva legyen, az elkövetkező esztendőben további fejlesztéseket hajt végre a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. az általa üzemeltetett létesítményekben. A bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban a biztonságos üzemeltetés mellett, 250 méterrel a felszín alatt, jelenleg a harmadik kamra vasbeton medencéjének kialakítása zajlik. A már elkészült II. kamrába a jövő évben kezdődhet meg az új, úgynevezett kompakt hulladékcsomagok (KHCS) betárolása.

A paksi atomerőmű mellett található Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában jelenleg mintegy 9560 elhasznált fűtőelem „pihen” az erre a célra kialakított acél tárolócsövekben. Idén összesen 270 db fűtőelemet szállítottak át ide az erőműből. Ebben a modulszerűen bővíthető létesítményben négy újabb, a tárolócsöveket körülölelő vasbeton kamra kialakítása kezdődhet el jövőre, a meglévő 24 mellé. A folyamatos bővítéseknek köszönhetően Magyarországon hosszú évtizedekre megoldott az elhasznált üzemanyagkazetták biztonságos, átmeneti tárolása.

– A munkánkat felügyelő hazai és nemzetközi szakmai szervezetektől idén is sok pozitív visszajelzést kaptunk tárolóink üzemeltetése kapcsán – nyilatkozta dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója a társaság évzáró eseményén. – Azonban fontos látni, hogy az általunk végzett munka sikere akkor tud teljes lenni, ha a telephelyeink környezetében élők is elfogadják, sőt támogatják tevékenységünket. Ezt a célt szolgálják lakossági tájékoztató napjaink, kiadványaink és az érintett településeket tömörítő információs és ellenőrző társulásokkal fenntartott szakmai kapcsolat.

További fontos fejlemény, hogy a társaság az elkövetkező esztendőben is folytatni kívánja a geológiai kutatómunkát a Nyugat-Mecsekben, annak érdekében, hogy minél megalapozottabb és pontosabb információi legyenek az itt található aleurolit kőzetről. A következő évek feladata, hogy kiderüljön, alkalmas lehet-e földtanilag ez a terület arra, hogy később más szempontok alapján is itt vizsgálják tovább egy, a század második felére tervezett, nagy aktivitású hulladékok tárolója megépítésének lehetőségeit.

A bátaapáti tároló lakossági elfogadottsága Forrás: RHK Kft.

Borítókép: Dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást a meghívott vendégeknek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában