2019.12.27. 17:30
Harmincöt kiló szarvashúsból készült a gulyás
Terített asztalok vártak mindenkit a Garay téren pénteken, ahol a Szent György Lovagrend – Tolna megyei priorátusának lovagjai szarvasgulyással vendégelték meg a rászorulókat és azokat is, akik csak arra tévedtek.
Fotó: Makovics Kornél
Kilenc órától kerültek bográcsba az alapanyagok, köztük a szarvasgulyás nélkülözhetetlen eleme, a mintegy harmincöt kiló hús, amit a lovagrend egy tagja ajánlott fel adományként. Az ebédhez előkészítették a friss fehér szeletelt kenyeret, az ötven kiló babapiskótát, a százötven kiló nápolyit, a meleg teát.
A szegény sorban élők már délelőttől érkeztek, hogy megkóstolhassák a különleges ételt, az azonban akkor még főtt, hogy a szarvashús megfelelően megpuhuljon. A gulyás mint ahogy ígérték, végül délután egy órára lett kész. Mint kiderült, a lovagrend jótékonysági kezdeményezése, nem csak a rászorulóknak kedvezett. A hajléktalanok mellett azok is kaptak a finom ételből, akik csak úgy a Garay térre tévedtek, esetleg társaságra vagy egy jó szóra vágytak.
– Az idei év a második, hogy az év végén, ünnepekkor megvendégeljük a rászorulókat. Nem titkolt célunk, hogy ebből hagyományt teremtsünk. Lovag Kis László prior receptje alapján készült a szarvasgulyás, és tiszta szívvel adtuk mindenkinek. Célunk volt, hogy elfogyjon a legalább kettőszázötven – háromszáz adag étel, a sütemények, a tea, mindenki jól érezze magát ezen a napon, és ez sikerült – mondta ifj. Szabó Ferenc, a Szent György Lovagrend tagja.
A szervezetnek nyolc lovagja van Szekszárdon, egész évben jótékonykodnak, a jövő év elején a tervek szerint a kárpátaljai magyaroknak gyűjtenek ruhát.
– Szeretnénk, hogy az emberek tudjanak rólunk, az egyéni szereplési vágy helyett a segítőkészség hajt bennünket. Év közben a háttérben tevékenykedünk. A jelszavunk nagynak lenni és kicsinek látszani – tette hozzá.