visszatekintő

2019.12.30. 07:00

Tűzszerészek, TEK-esek akciója – ez történt 2019 novemberében

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2019 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül, így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal november van soron.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Novemberben rendezték a megye egyik legkiemelkedőbb közéleti eseményét, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Tolna Megyei Szervezetének gálaestjét, amelyen rangos elismeréseket adtak át. Itt találtak gazdára a megyei Prima díjak. Idén dr. Lascsik László kardiológus főorvos, Kováts Balázs gépészmérnök, atomerőmű szakmérnök és posztumusz Gottvald Károly, lapunk nyáron elhunyt fotóriportere kapta meg az elismerést. A közönségdíjas a Zsikó zenekar lett. Az esten köszöntötték az Országos Év Vállalkozója Díj Tolna megyei elismertjeit, az Év Tolna Megyei Vállalkozóit és a Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díjjal kitüntetetteket.

Márton napi lampionos felvonulást rendeztek több iskolában. Fotó: Makovics Kornél

A Márton-napi rendezvények szintén hozzátartoznak a hónap krónikájához. Az iskolák és az óvodák lampionos felvonulásokat szerveztek, illetve több helyen ehhez a naphoz kapcsolódóan újboráldást tartottak. Az időjárás azonban alig emlékeztetett a novemberben megszokottra.

A hőmérséklet többször is megközelítette a tizennyolc fokot. Írtunk a gázrobbanással érintett szekszárdi társasház helyreállítási munkálatairól. Ennek során olyan nagy teherbírású műanyag habot használtak a megtámasztáshoz, amelyet korábban még nem alkalmaztak Magyarországon.

Új technológia a gázrobbanásban megsérült épületnél. Fotó: Mártonfai Dénes

Megismételt szavazásról is beszámoltunk, Szekszárdon ugyanis újbóli voksolásra volt szükség két választókerületben, miután az októberi választáson jogsértés történt több szavazókörben. Az eredmény azonban nem változott, és eldőlt kik alkotják a megyeszékhely közgyűlését, amely így a hónap végén megalakulhatott.

Az egyetemi karon Illyés Gyulára emlékeztek, a Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium pedig fennállása kilencvenedik évfordulóját ünnepelte. Jubilált a paksi tűzoltóság is, 145 éves ugyanis a város szervezett tűzvédelme.

Második világháborús gránátokat találtak Pakson egy régészeti ásatáson. Fotó: Molnár Gyula

Nem mindennapi esemény helyszíne volt Kajdacs, ahol kiemelték azt az időkapszulát, amelyet ötven éve helyeztek el az iskola udvarán. Az időkapszula többek között a Tanácsköztársaságra emlékeztető plakátot, valamint az iskola életét bemutató leírást tartalmazott.

Harmincöt év elteltével találkoztak ismét a szekszárdi kerékpáros sikerek megalapozói, míg a Dunaszentgyörgyi Vadrózsa Népi Együttes megalakulása huszonötödik évfordulóját ünnepelte. A Garay gimnázium dísztermében az Isten pénze című darab volt látható az Imre Sándor Szeretetszínház sérült színészeinek előadásában.

Márton-napi újboráldást tartottak Pakson. Fotó: Molnár Gyula

Év végéhez közeledve Szekszárdon a Mecénás Tehetséggondozó Támogatás díjkiosztóján jutalmazták a tanulásban, a sportban és a művészetek terén kiemelkedő diákokat és felkészítőiket. A dombóvári Hosszú Sándor Gergely országos elismerésben, a Pro-Caritate díjban részesült a Szociális Munka napján, Tóth Ábel nyugalmazott erdészt pedig Életfa Emlékplakett ezüst fokozatával tüntették ki.

Pakson tűzszerészekre volt szükség, amikor egy régészeti feltárás során második világháborús lőszereket és kézigránátokat találtak, Kaposszekcsőn egy családi veszekedés fajult el, egy férfi elvágta a gázvezetéket, és tüzet gyújtott a házban. A lángokat a tűzoltók fékezték meg, a férfit a TEK-esek fogták el. Életmentő rendőrökről is írtunk, akik egy idős férfinak segítettek, miután az rosszul lett az autójában.

Borítóképünkön: Átadták a Prima díjakat a VOSZ-gálán, az elismerést Gottvald Károly, lapunk elhunyt fotóriportere is posztumusz megkapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában