terhesgondozás

2020.01.13. 11:30

Szoros kapcsolatban áll a védőnő és a kismama

A gyermekvárástól egészen a kicsik felcseperedéséig követik a védőnők hazánkban a gyermekek fejlődését és segítik a leendő édesanyákat.

Mauthner Ilona

2020.01.08 Szekszárd, A szekszárdi védőnői szolgálatnál egy várandós kismama magzatinál szívhangot vizsgálnak. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Nincs olyan település a megyében, amelyben a kismamákat ne látnák el tanácsokkal a terhesgondozásban részt vevő védőnők. Minden falu, még a legkisebb is egy székhely településhez tartozik, ahol a védőnők fogadják, vagy éppen felkeresik a várandós kismamát. Szekszárdon 13 kerületi védőnő van, közülük Gárdiné Kőszegi Lenkét kérdeztük a terhesgondozás részleteiről.

Bien Mónika szekszárdi várandós kismama érkezett a terhesgondozásra, a kicsi szívhangját ellenőrzi a körzeti védőnő Fotó: Makovics Kornél

– Hazánkban a terhesgondozás egységes jogszabályok, protokoll alapján működik, természetesen ebben nagyon kis eltérés lehet akár megyénként, tájegységenként, de a lényeget tekintve semmiképpen. Az első találkozás a kismamával jellemzően akkor történik, amikor a várandóságot már megállapította a nőgyógyász, és erről papírt is állított ki. A területileg illetékes védőnő az első találkozás alkalmával részletesen elbeszélget a kismamával, kiállítják a kiskönyvet, melybe minden vizsgálat eredménye belekerül majd. Beszélgetnek a család körülményeiről, a terhesség folyamatáról, ezt követően havonta találkoznak a kismamával – mondta a védőnő.

Ha minden rendben van, a kötelező vizsgálatok a következők: három ultrahang a megadott várandóssági időben, három vérvétel, a középsőben végzik el a vércukorterhelést, EKG, fogászati vizsgálatok, valamint a 38. héttől NST vizsgálat. Ez utóbbiban a kisbaba szívét, pulzusát figyelik. A veszélyeztetett besorolású várandós anyukáknak további vizsgálatokat írnak elő, például diabétesz, magas vérnyomás kialakulása estén.

Szülés után sem szakad meg a védőnő és az édesanya kapcsolata, ekkor a gyermekágyi időszakban (első hat hét) a védőnő hetente látogatja a kis családot, segít a szoptatásnál, az újszülötteket érintő minden kérdésben. Gárdiné Kőszegi Lenke elmondta, a tapasztalat az, hogy mire megszületik a kicsi, addigra olyan szoros kapcsolat alakul ki az édesanya és a védőnő között, hogy az bátran mer kérdezni.

– Nagyon fontos: az édesanya ne azt érezze, hogy ellenőrizni megyek hozzá, és bizonyos elvárásokat állítsak elé, hanem azért, hogy mindenben segítsem – mondta a védőnő.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a terhesgondozás az anyák részére nem kötelező, csak ajánlott, azonban bizonyos pénzbeli, szociális támogatások csak akkor igényelhetők, ha minimum négy alkalommal jelenik meg a kismama a terhesgondozáson, és ezt a gondozási könyvében pecséttel ellátott bejegyzéssel tudja igazolni.

Országonként eltérő a támogatás

Európa országaiban más és más várandósság alatti támogatások alakultak ki. Angliában például összesen két ultrahangot fizet a biztosító a kilenc hónap alatt, az utolsó hónapokban pedig havonta egy-egy NST vizsgálatot. Nőgyógyásszal csak akkor találkozik a kismama ha veszélyeztetett terhes. Vérvételből néhány betegséget kiszűrnek, így a Down-kórt is. Szülésnél is csak akkor megy a szülőszobába orvos, ha probléma adódik, különben a szülésznő segíti világra a kicsit. Svájcban – a miénkhez hasonlóan – rendszeresen tartják a kapcsolatot a kismamával, a genetikai szűréseket a biztosító fizeti. Ausztriában jóval kevesebb a vizsgálat mint nálunk, a terheléses vérvizsgálatot sem ott, sem Németországban nem végzik el. A szakorvosi vizsgálatok közül csak keveset fizet a biztosító.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában