Esőmanók

2020.02.19. 13:00

Az autista kisgyermekektől is lehet tanulni

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Mary Temple Grandin három és fél éves koráig csakis sikítással és zümmögéssel tudta jelezni, hogy mit szeretne. Autizmusát kimutatva a szakemberek egyöntetűen lemondtak róla, ám édesanyja saját fejlesztést dolgozott ki számára. Napjainkban Mary Temple Grandin híres pszichológus és zoológus, a Coloradói Állami Egyetem professzora.

Ez a példa is érzékletesen mutatja és bizonyítja, hogy az autistákat nem gyógyítani kell, hanem elfogadhatóvá tenni az életüket. Minél előbb, lehetőleg már kisgyermekkorban, az óvodában és általános iskolában. Erre tekintettel hívott meg szekszárdi és Szekszárd környéki pedagógusokat a múlt héten pénteken zajló rendezvényére az Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesület.

A kihívás napja. Egy nap az osztályban autista gyerekekkel című, kora délelőttől késő délutánig tartó program hasznos, a mindennapi munkában is alkalmazható tanácsokkal látta el a szakmai közönséget. A helyszínen, azaz a Babits Mihály Kulturális Központban a résztevőket Asztalosné Marosi Mariann, az egyesült vezetőségi tagja köszöntötte.

Elmondta, hogy térítésmentes rendezvényük, illeszkedve egy sorozatba, útmutatásként kíván szolgálni arra nézve, hogy az autista kisgyermek miként kezelhető helyesen, hatékonyan, önfejlődést biztosítva. Legyen szó akár tanóráról, akár szünetekről, akár közösségi programokról.

Ezen célkitűzést megvalósítandó hangzott el Farkas Gyöngyi Karolina előadása. A Symbo Alapítvány ügyvezetője egyebek mellett a klasszikus osztálytermi nehézségek és lehetséges megoldások, a tananyag és tantárgyi nehézségek, valamint a motiváció és jutalmazás témakörében osztotta meg – gyakorlati javaslatokat is kínáló – gondolatait a jelenlévőkkel.

A fővárosból érkezett szakember gyógypedagógusként több mint tíz éve, egészen pontosan 2008 óta foglalkozik autista gyermekek fejlesztésével. Kedveli a szülőkkel való munkát, a közös ötletelést és a szülőklubokat is. Bemutatkozó levelében így összegzi pedagógia hitvallását: Boldogsággal tölt el, hogy nemcsak tőlem tanulnak a gyerekek, de én is minden nap tanulok tőlük.

Borítóképünkön Farkas Gyöngyi Karolina tart előadást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában