uszoda

2020.02.13. 14:00

Felelősségteljes döntésre készülnek

Az uszoda építése volt az egyetlen napirendi pont a szekszárdi közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. A képviselők végül úgy döntöttek, jövő hét elején újratárgyalják az ügyet.

Budavári Kata

2020.01.28 Szekszárd, A képeken az épülő szekszárdi uszoda látható. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Egyetlen napirendi pontot tárgyalt a szekszárdi közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén, az uszoda kivitelezés ellenőrzésére felállított ideiglenes bizottság beszámolóját. És bár döntés egyelőre nem született, a bizottsági anyagból kiderülhet, hogy mikor készülhet el a létesítmény, illetve, hogy eddig mi hátráltatta az építkezést. A létesítménynek elvben 2020. június 30-ára kell elkészülnie.

Azt már a 2018. márciusi első kapavágás előtt tudni lehetett, hogy a beruházásra közel hárommilliárd forintot fordíthat a város kormányzati pénzből a Modern Városok Programban, és hogy további, közel hétszázmillió pedig TAO-keretből áll rendelkezésre. A kivitelezés azonban már a kezdetekkor sem volt problémáktól mentes, a talajvízszint süllyesztési munkák a tervezettnél több időt vettek igénybe. Talajvizet kellett elvezetni és talajt cserélni, hogy a megfelelő állékonyságot elérjék az alapozáshoz. Mindez három hónapos csúszáshoz vezetett.

Szintén hátráltatta a munkát, hogy a gépészetet át kellett terveztetni. Az eredeti elképzelés szerint például az uszodában keletkező plusz vizet a vízmű vastalanítójába vezették volna, ez azonban nem működik. Ezt a vizet lényegében vissza kell préselni a talajba. Csakhogy a bizottság szerint az a tény, hogy a Szekszárdi Vízmű víztisztító telep a Szekszárd-Bogyiszlói útról átkerült egy másik helyre, már ismeretes volt az első tervek készítésének idején.

Az épület vízellátására saját víztisztító berendezés készül, valamint a nem hasznosított víz kezelésére visszasajtoló kutat létesítenek. Ezzel a megoldással az eredetileg tervezett gépészeti rendszerrel szemben jelentős megtakarítás érhető el, az üzemeltetési költségek az eredetileg tervezett 30–40 százalékára csökkennek. A pótmunkák összesen közel háromszázmillió forintba kerülnek. A bizottság vizsgálata alapján szerencsére ez az összeg rendelkezésre áll.

Az ideiglenes grémium tapasztalatait összegző anyagban ugyanakkor szerepel, hogy a továbbiakban nem lehet a terveken változtatni, és a kivitelező nem igényelhet pótmunkát és -költséget. Azt is megállapították a tagok, hogy ami eddig elkészült az uszodából, nem első osztályú.

A bizottság javaslatot tett a közgyűlésnek arra is, hogy a számlázás ütemezést a szerződés módosításában, a kivitelező kéréseinek megfelelően módosítsák azzal a feltétellel, hogy az elvégzett munkát minden hónapban ellenőrizni kell, és ez alapján kell elszámolni a vállalkozóval.

Levették a napirendről a felmerült kérdések miatt

A kötbérrel kapcsolatban merültek fel kérdések a szerdai közgyűlési ülésen, ezért vették le napirendről az uszoda ügyét. Kérdés például, hogy a kötbér június 30-i teljesítés hiányában érvényesíthető vagy a korábbi, 2019. november végi határidő nem teljesítése miatt is. Mint azt dr. Kajos Nikolett aljegyző elmondta, ez utóbbi dátumra valószínűleg nem lehet érvényesíteni. Az uszoda bizottság egyelőre arra tett konkrét javaslatot az elkövetkező időszakra vonatkozóan, hogy mivel a rendszeres ellenőrzések megmutatják, ha a kivitelező nem teljesítette a megfelelő készültségi fokot, a kötbér összegével kellene csökkenteni az aktuális kifizetést. A visszatartott összeget azonban megkapja a vállalkozó, ha időre, június végére készre jelenti az uszodaépítést. Az is kiderült a megbeszélésen, hogy ha tényleg kész lesz ekkorra az épület, a próbaüzem augusztus közepére várható. Ez azt jelenti, hogy ekkor már látogatható lesz a létesítmény.

Mint az elhangzott, ha őszre meg akarják nyitni az uszodát, meg kell állapodni a kivitelezővel. Jövő hét elején várhatóan nem csupán döntést hoz a közgyűlés, de ismét kérdéseket tehetnek fel és vitatkozhatnak a projekttel kapcsolatban. Addig a két frakció igyekszik közös álláspontot kialakítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában