együttműködés

2020.02.13. 20:00

Kollégiumi szobákat festettek ki fogvatartottak

A Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet négy, jogerős büntetését töltő fogvatartottja jóvátételi tevékenység során nyújtott segítséget a Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady kollégiumában.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

A Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet négy, jogerős büntetését töltő fogvatartottja jóvátételi tevékenység során nyújtott segítséget a Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady kollégiumában. Árki Inez bv. százados, az intézet kiemelt főelőadója elmondta, hogy a szekszárdi börtön fogvatartottjai már többször végeztek jóvátételi munkát, amelynek különlegessége, hogy a résztvevők „szabadidejükben”, díjazás nélkül, önkéntesen teljesítik.

A bv. százados kiemelte, hogy az elítéltek szívesen vállalják a munkát, hiszen segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzetük, bűntudatuk, mindemellett pedig változatosságot is hoz a bezárva töltött mindennapokba a külső helyszínen végzett feladat. Az önkéntes jelentkezők száma mindig magas, azonban csak az vehet részt benne, aki bűncselekménye, személyisége, addigi munkavégzése alapján megbízható, nem jelent kockázatot a kültéri munkáltatása.

Ennek jegyében született megállapodás a Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégiuma, illetve a Tolna megyei bv. intézet között arról, hogy a fogvatartottak részt vesznek a kollégium szobáinak felújításában. A megállapodás nem új keletű – tette hozzá Árki Inez – ugyanis az iskolával együttműködve, a fogvatartottak már több szakmát elsajátíthattak, köztük a szobafestő, mázoló, tapétázót. Erről tavaly májusban hatan szereztek bizonyítványt. És bár az oktatás az intézet falain belül zajlott, most lehetőséget kaptak a sikeres vizsgát tett fogvatartottak arra, hogy visszasegítsék „iskolájukat”. Feladatuk a kollégium szobáinak glettelése, csiszolása, festése volt, így a középiskolások megújult, tiszta környezetben tölthetik a hétköznapjaikat, és a szobákat új bútorokkal is berendezték.

A jóvátételi munka során egyrészt megszerzett tudásukat hasznosíthatták a fogvatartottak, másrészt a Tolna megyei bv. intézet azon törekvését szolgálta, miszerint kiemelt figyelmet fordítanak olyan reintegrációs programok megvalósítására, amely elősegíti a fogvatartottak szabadulás utáni visszailleszkedését a társadalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában