elismerés

2020.02.12. 17:30

Volt, aki három aranygombot is átvehetett

Kiváló tanulmányi eredményeinek elismeréseként a szekszárdi Ady szakképző iskola 11. évfolyamos tanulóját, Janó Máté kadétot is kitüntették hétfőn a Gombadományozó ünnepélyen. Hitoktató édesanyja, aki az első „Év Tolna megyei önkéntese” címet kapta, elmondta, hogy fia már az általános iskolában eldöntötte, hogy a katonai pályát választja.

Brunner Mónika

Az Ady szakképző iskola huszonegy honvéd kadétja kapott arany- és ezüstgombot, amelyeket a Magyar Honvédség megyei szervezeteinek képviseletében Vass Zoltán alezredes, Kvanduk Tamás őrnagy, valamint Vén Csaba őrnagy adott át nekik. Janó Máté két kadétkitüntetett közül az egyik, aki harmadszor kapott három aranygombot, és osztályelső is.

Az eseményen köszöntőt mondott Juhász Gábor igazgató, jelen volt Máté osztályfőnöke, Varga Balázs is.

Mivel idén először a gombot kiérdemlő kadétok szüleit is meghívták az átadó ünnepélyre, így a kadét édesanyja, Janó Attiláné is jelen lehetett a megható pillanatoknál.

Janó Máté édesanyjával. Fotó: Beküldött kép

– Mátém a Szent József Katolikus Általános Iskolában végzett, ahol már ötödik osztályos korában eldöntötte, hogy a katonai pályát választja. Nyolcadikos volt, amikor megtudtuk, hogy Budapest mellett Szekszárdon is indul a honvédkadét-képzés. Ilyet csak a Gondviselő tud tenni. A fiam elköteleződése, lelkesedése, szorgalma az iskolában csak nőtt. Voltak különleges alkalmak, laktanya-látogatások, brüsszeli, NATO-központbeli tanulmányi utazás jutalomként, melyek megerősítették választott hivatásában – mesélte a kezdetekről édesanyja, Janó Attiláné.

A tavalyi év márciusában Benkő Tibor Honvédelmi miniszter oklevéllel tüntette ki Janó Mátét, valamint jó fél évvel később elnyerte a Béri Balogh Ádám tanulmányi ösztöndíjat. Nyáron tölti be a tizennyolcadik életévét, már túl van egy sikeres KRESZ- és egészségügyi vizsgán, jelenleg vezetni tanul, majd angolból szeretne nyelvvizsgát tenni. Az Ady iskola által a Honvédelmi Sportszövetség támogatja, de maga a szakképző intézet és természetesen a családja is.

– Máté négy gyermekünk közül az első. Nagyon különleges érzés az, hogy ennyire céltudatos és lelkes, tudja, mit szeretne. Vannak tervei, pontosan tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy elérje a céljait, hogy az álma valóra váljon. Nagyon motivált. Bárhol van, bármit tesz, tudom, hogy boldog. Bárhova viszi a sors, boldog lesz, mert azt teheti majd, amit szeret. Nem is munka lesz majd számára a hivatása, hanem jutalom az élettől azért, amiért annyira lelkesen és elhivatottan küzdött. Szülőként látni, hogy jó úton van, egy olyan irányba halad, ahol remélhetőleg helyén lesz és célba ér majd... Ez valami csodálatos és büszkeséggel tölt el. De a legnagyobb dolog, amit érzek, az a hála. Hálás vagyok a Gondviselőnek mindenért – mesélte lapunknak Janó Attiláné.

A gombok jelentése és jelentősége

Gombátadó ünnepséget nem először tartanak az Ady iskolában, mint honlapjukon írják, a 2017 szeptemberében induló honvéd kadét képzésben Tálosi Zoltán, a kadétok kollégiumi nevelőjének kezdeményezésére már az első félévben bevezették a rendszert, hogy így motiválják a tanulókat a minél jobb eredmény elérésére. Ezüstgomb 3,5-ös tanulmányi eredménytől, egy aranygomb 4-es, kettő a 4,5-ös vagy afölötti tanulmányi eredményért jár. Három aranygomb a jutalma az osztályelsőnek, ha a tanulmányi eredménye legalább 4,5 vagy afölötti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában