sófár

2020.03.15. 07:00

A Biblia hangszereit ismerték meg az érdeklődők

A Biblia hangszereiről, ezek szentírási vonatkozásairól hallottak azok, akik részt vettek Medinán a református egyházi-kulturális programsorozat legutóbbi előadásán. Az előadók meg is szólaltatták a hangszereket.

Munkatársunktól

Forrás: Beküldött fotó

Az egyházi-kulturális programsorozat ötödik előadását tartották nemrég Medinán, tájékoztatott Révai Lilla Irén egyházi közösségszervező. Hála az érdeklődőknek, a református gyülekezeti teremben egy szabad hely sem maradt.

Az előadáson a Biblia hangszereiről, azok bibliai vonatkozásairól hallhattak az érdeklődők. Az előadók bemutatták, és meg is szólaltatták a hangszereket.

– Nagy megtiszteltetés volt, hogy köreinkben üdvözölhettük Schönberger Andrást, a Pécsi Zsidó Hitközség főrabbiját. Az első fellépőként Siklósi Krisztiánt, a medinai zenészdinasztia tagját, a Pro Urbe díjjal kitüntetett Csurgó zenekar alapítóját és vezetőjét köszönthettük, aki egy zsidó zenei blokkot játszott el hegedűn. Zenei programunk másik különleges fellépői Kajsza Pál és kisfia, Barna voltak, akik a Kajsza Kvartett tagjai is egyben. Előadásukban fúvós hangszereket szólaltattak meg, és nívós zenei művekkel örvendeztettek meg bennünket. A dédnagypapa, Kajsza Józsi bácsi és a Kajsza család többi tagja is elkísérte a család legfiatalabb, tehetséges zenészét, Barnust – tudtuk meg a közművelődési szakembertől.

Ezzel is dicsérték az Urat

Szintén az előadók között üdvözölhették Töttős-Erős Edinát és Papp-Csővári Dórát, akik Szegeden szereztek művésztanári diplomát. Elmondásuk szerint több közös koncertet, fellépést tudhatnak maguk mögött. A zenészek saját hangszereik bemutatása után csodálatos dallamokat játszottak. A kamarazenélés szeretetét tanítványaiknak is szeretnék átadni, az elmúlt nyáron már harmadszor tartottak fuvolás kamaratábort, melynek első állomása Medina volt.

A főrabbi a legősibb bibliai hangszerről, a sófárról mesélt különösen érdekes dolgokat, és meg is szólalt a kosszarv. Révai Lilla Irén szerint így dicsérték az Urat a Sió-parti Medinán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában