A simontornyai éttermek is elvitelre kínálnak ételt

Ha az emberek nem csoportosulhatnak, akkor az éttermek is funkciójukat veszítik. Nem fogadnak már vendégeket, de nem adják fel.

Foray Nándor

Forrás: Beküldött kép

Fotó: ZsoltBezsenyi

A Fried Kastélyszálló és Étterem nem fogad vendégeket sem szállodai, sem éttermi részébe, személyzete ugyanakkor továbbra is dolgozik, mondta Cserháti Viktor vezető. Megpróbálnak minél több dolgozót megtartani; muszájból persze minden részlegen előfordult közös megegyezéses elbocsátás.

Azokkal a vendégekkel is megegyeztek, akik a veszélyhelyzet kialakulásakor már a szálloda lakói voltak. Meghatároztak egy napot, ameddig távozniuk kellett. A befizetett szállásdíj kárba nem veszett, mert vagy pénzbeli visszatérítést, vagy nyaralásra felhasználható ajándékutalványt kaptak. Cserháti Viktor azt mondta, hosszú távra szóló vészstratégiát még nem dolgoztak ki, egyelőre bíznak benne, hogy túlságosan nem húzódik el ez a szorult helyzet.

A Fried étterme még a „békebeli” szép időkben Fotó: Beküldött kép

A Tulipán Étteremben negyvenkét ember dolgozott, abból jelen pillanatban öten tudnak, mondta Koczkás László üzletvezető. Csökkentett munkarendben működnek, ételt csak elvitelre készítenek, helyben fogyasztás nincs. Gyakoribb a felületfertőtlenítés és a fertőtlenítő felmosás, a dolgozók maszkot, gumikesztyűt viselnek. Egy étteremben nyilván egyébként is vannak higiéniai szabályok, ezeket most megsokszorozták. A forgalom a korábbi töredékére esett vissza.

Ennek ellenére az állományból egyelőre nem küldtek el egyetlen dolgozót sem, viszont, ha nem lesz elegendő bevétel, akkor nem tudják majd kifizetni őket. Abban bíznak, áprilistól már jobb idők jönnek. Érdekesség, hogy három hete még égen-földön kerestek szakács kollégát, e hirdetések közül néhány még mindig fut, naponta ketten jelentkeznek is, pedig korábban nem találtak jelöltet. Keserves a helyzet, de Koczkás László úgy tapasztalja, országos viszonylatban is hasonló. Már az is örvendetes, hogy ennek az öt embernek munkát tudnak adni – ha csak pár hétre is.

A Tó Étterem, Horgásztó, Motel zárva tart, tájékoztatott Kecskési Katalin, aki párjával vezeti az üzletet. Télen különben sincsenek nyitva, tavasszal indultak volna, de közbejött a járvány. Van egy kisfiuk, és sem őt, sem a nagyszülőket nem szeretnék veszélyeztetni. Öröm az ürömben az állam segítsége: a jelenlegi szituációban nem kell katát és számlákat fizetni. Kecskési Katalin azt mondja, megpróbálják valahogy túlélni a koronavírus-járvány időszakát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában